ТРАГИЧНА ПРИКАЗНА НА ЕДНА МАКЕДОНКА: Цела фамилија ми вети помош кога ќе дојдам во Германија, а еве како ме пречекаа…

Многу млади од целиот балкан одат во странство со надеж за подобра иднина,најчесто ја избираат Германија и таму се потпираат единствено на роднините кои пред тоа заминале.

Меѓутоа најчесто оние кои што им нудат помош и сместување,на крајот испаѓаат најголемото разочарување.

Така и една девојка од Македонија одлучи да си ја сподели својата приказна со останатите.

Приказната започнува вака:

Еј само ти заврши го школото и извади пасош,па одма дојди кај нас.Ќе ти најдеме ние работа,ќе седиш кај нас само да средиш ти. Ги памтиме јадењата од мајка ти,она нас не израсна,мораме да се оддолжиме,само заврши ти школо!

-По некое време јас го завршив школото,извадив и пасош!-Отидов на пазар да купам некоја нова облека од единствените пари што мајка ми ги заштеди,за да можам јас подобра иднина да имам во странство.

Дојдов дома и почнав да се јавувам кај истите оние роднини што ми ветуваа дом и работа. Овие одговори ме пречекаа..

-Знаеш не е како порано!Сега слабо се наоѓа работа,пополнети се сите хотели,еве бараа како чистачка..ама не е тоа за тебе! Ајде научи го јазикот па ќе те земам тука…