Трактор робот без возач обработува нива и сади семе (ВИДЕО)

Како главен двигател во нивната потрага по автономни возила, компанијата John Deere го наведува глобалниот недостиг на персонал

Производителот на земјоделска опрема John Deere го претстави својот прв самоуправувачки трактор 8R, кој земјоделците можат да го управуваат преку паметен телефон и работи 24 часа на ден.

Избрани фармери во САД го тестираат тракторот од 2019 година, а некои од функциите вклучуваат шест камери и вештачка интелигенција, што му овозможува на тракторот да ја провери својата позиција и да застане ако открие животно или предмет на патот.

Покрај прилагодениот 8R, John Deere наведува дека камерите и компјутерите за автоматска обработка на почвата можат да се инсталираат на постоечки трактор за само еден ден. Компанијата ќе испорача 20 машини оваа година, а понудата ќе се прошири во наредните години, но останува да се одлучи дали новиот комплет ќе се продава директно, изнајмен или ќе се нуди како претплата.

Иако John Deere не ги има објавено цените за својот автономен систем, претставниците на компанијата очекуваат да биде околу 10 отсто од цената на опремата, или околу 50.000 долари (333.000 долари) кога ќе стане достапен за фармерите.

Британската национална унија на фармери го поздравува развојот, а потпретседателот Том Бредшо предвидува иднина во која еден оператор ќе може да контролира флоти од роботи кои работат на терен. Како главен двигател во нивната потрага по автономни возила, John Deere го наведува глобалниот недостиг на персонал влошен со пандемијата наречена Ковид-19.

Земјоделската индустрија со децении се бори за работници, предизвикани од миграцијата на луѓето од руралните области во градовите, особено помладите луѓе – со просечен земјоделец сега над 55 години.

„Глобалното население се очекува да порасне од околу 8 милијарди на речиси 10 милијарди луѓе до 2050 година, зголемувајќи ја глобалната побарувачка за храна за 50 отсто“, вели Јахми Хиндман, главен директор за технологија во John Deere.

Технологијата му овозможува на тракторот без возач да го обработува полето и да го засади семето во права линија. Додека првата верзија, опремена со плуг, ќе биде достапна во САД оваа година, од компанијата велат дека подоцна ќе биде поставена да работи со други земјоделски задачи. Исто така, не е јасно колку време ќе биде потребно пред уредот или комплетите за прилагодување на постоечките трактори да бидат достапни надвор од САД.