Туристите сакаат да ги фотографираат поради нивниот чуден изглед, но жените во Јемен имаат тактика

Сликата на зла вештерка на метла, која ги плаши луѓето со своето длабоко познавање на магијата, во голема мера е наметната од бајките. Но, во една од провинциите на јужен Јемен, туристите можат да уживаат во имиџот на вештерка колку што им е душата. Жените кои живеат во локалната провинција Хадрамаут секојдневно се облекуваат во стил на гатачка од бајките, но всушност немаат никаква врска со магија.

Високите сламени шапки не се само украс на главата, тие штитат од горештините. Таквата необична природна вентилација за главата им помага на жените да работат напорна работа на отворено. Лицата на жените од овој регион секогаш се покриени со никаб, а без разлика на времето, жените од Хадрамаут се облекуваат исклучиво во црна облека. Ткаенините за шиење облека се избираат главно од синтетички материјали бидејќи се многу поевтини од природните.

Традиционалните фустани се главно без ракави. На нивните стапала се гледаат обични патики или гумени влечки. Различните форми на капи и изборот на материјал зависат од мајсторот, така што некои имаат правоаголна форма, додека други се зашилени. Туристите често се обидуваат да го фотографираат или фотографираат необичниот изглед на жените на овие простори, но тоа не е лесно, бидејќи сликањето за нив е грев.

Така, не е исклучено девојките да фрлаат камења по камерата доколку ја видат во рацете на посетителот. Сепак, смислија добар трик – само да си ја симнат капата. Без неа, сликата на вештерката станува нецелосна, а интересот за неа исчезнува во миг.