Уловена златна „риба“ тешка 30 килограми

Енди Хекет успеал да улови златна рипка тешка дури 30 килограми. Овие „риби“ обично живеат во домашни аквариуми кои не заземаат многу простор.

Сепак, Хакет успеал да фати многу поголема верзија, една од најголемите во светот, тешка повеќе од 30 килограми, пренесува Гардијан.

Неостварливата риба, позната како Морков поради својата портокалова боја, беше внесена во езеро во Шампањ, Франција пред 20 години, и оттогаш се покажа многу тешко да се фати.

На Хакет му беа потребни 25 минути за да ја извади рибата.

Тоа е хибриден вид вкрстен со јапонски кој крап и се верува дека е вториот по големина уловен некогаш. Златната рипка или крапот припаѓаат на семејството на крапови, но обично не ја достигнуваат оваа големина.


– Отсекогаш знаев дека морковот е таму, но никогаш не мислев дека ќе го фатам. Знаев дека е голема кога таа го гризна мамката и почна да ја влече горе-долу, лево и десно. Потоа исплива на површина и видов дека е портокалово. Феноменално е што ја фатив, но тоа е и чиста среќа – изјави Хакет.

Тој позираше со огромната риба пред да ја врати во водата.