Уметникот претвори илјадници стари гуми во прекрасни кревети за кучињата скитници

Во обид да им помогне на животните, овој уметник претвори илјадници стари гуми во прекрасни кревети за кучињата скитници. Амарилдо Силва Фило беше уметник кој се бореше на патот до успехот. Работел во продавница за да врзе крај со крај, но еден ден решил да го искористи својот талент за да и помогне на својата локална заедница на посебен начин.

Во неговиот роден град Кампина Гранде, кој се наоѓа во Бразил, бројот на кучињата скитници е за 500% поголем од човечката популација! Во обид да им помогне на животните на кои им е потребна, Силва ги спои креативноста, одржливиот развој и хуманитарната работа и дојде до идеја илјадници фрлени гуми да ги претвори во прекрасни кревети за кучињата скитници.

„Она што беше ѓубре сега стана нешто многу корисно за животните. Се започнало кога оваа 23-годишна девојка покрај улицата наишла на куп стари гуми. Тој забележал дека кучињата скитници често спијат во овие гуми преку ноќ. Собрал илјадници стари гуми од улица, паркинзи и депонии и почнал да прави нешто прекрасно. На крајот на краиштата, ако никој не ги користи, зошто ѓубрето да не се претвори во уметничко дело?

Овие идни кревети за кучиња бараа многу работа, а прво беше потребно темелно чистење Силва ги сече гумите во форма што му одговара и ги бојадисува во живи бои. Тој често додава посебни детали, како кучешки шепи и слики од коски. Додавањето лепак обезбедува долговечност и прекрасен изглед и покрај суровото време. Откако креветите се бојадисаат и декорираат, Силва шие перници во нив за да им биде удобно.

Тој доби вистински круг на фанови во градот поради решението околу старите гуми и кучињата скитници. Луѓето сега доаѓаат кај него за да направат кревети за своите миленици! Откако им продал 6 средени и рециклирани кревети на колегите во продавницата, сфатил дека има на располагање деловна можност. Тој сега го води Cãominhas Pets како полноправен бизнис и има и страница на Facebook и Instagram.

Силва отсекогаш сонувал да има своја продавница, но знаел дека ќе биде тешко за уметникот. Но, неговата напорна работа и упорност помогнаа да се оствари неговиот сон. Тој дури го поминува своето време демонстрирајќи ја својата работа во училиштата и локалните настани за да ги научи луѓето на важноста на чиста и одржлива животна средина.

Покрај креветите за животни, Силва го прошири својот бизнис и произведува шарени саксии и контејнери кои ги красат домовите и парковите.
Неговата линија сега вклучува еколошки мебел. На гумите им требаат 50-80 години за да се распаднат ако не се рециклираат, па луѓето се среќни што не ги гледаат на улиците, океаните и дворовите. Во едно интервју, Силва го опиша својот потфат: „За две години, веќе отстранив 1.500 стари гуми од околината токму додека правев кревети за животни. Тоа секако имаше големо и позитивно влијание врз животната средина“.

Од кревети за кучиња до украси за домот, Силва рециклирала над 6.000 гуми! Неверојатно е како еден скромен проект се претвори во уметност која е и финансиски исплатлива, а во исто време и помага на животната средина и на градот!