Ученикот изработува 3Д протези за кучиња со попреченост за да им овозможи подобар квалитет на живот

Во ноември минатата година, еден британски пациент стана првиот човек во светот кој доби 3Д печатено протетско око. Со оглед на брзината со која технологијата напредува, не е изненадување што 3Д печатената протетика најде уште една генијална примена. Полскиот производител на 3Д принтери, Zortax Inventure, објави приказна за студентот Maciej Szczepański кој дизајнира и произведува 3D печатени протези за повредени кучиња.

Новата протетика им нуди на кучињата со попреченост нов и подобар живот. Шчепањски дошол на идеја кога забележал дека употребата на протетика кај животните не е толку популарна во Полска како, на пример, во САД. Тогаш сфатил дека треба да го промени тоа и да им помогне на многу сиромашни животни. „Целта беше да се создадат протези кои ќе го подобрат квалитетот на животот на животното што ќе го користи“, објасни Шчепањски, како што пренесува Interesting Engineering .

Првите двајца „пациенти“ беа Соња и Лето, кучиња кои загинаа во сообраќајна несреќа. За да им помогне на овие прекрасни суштества, Шчепањски го започнал својот проект користејќи алгинат, природен и јадлив полисахарид кој се наоѓа во кафените алги, кои ги користел за да направи отпечатоци за идните протези кои потоа ги наполнил со специјална керамичка смеса. Керамичкиот модел што тој го создал со споменатиот процес потоа бил скениран за да се подготви дигитален 3Д модел на протетскиот екстремитет. Целиот процес, од почеток до крај, траеше помалку од три дена.

„Благодарение на 3Д печатењето, можев да направам протези по мерка за да одговараат на посебните потреби на овие домашни миленици.“; – рече Шчепањски. Секако, откако успешно ги создал протезите, останало да ги закачи за кучињата. За последниот чекор Шчепањски користел завртки, а за уште поудобно носење вградил ткаенина внатре во протезата. Лабрадор Лето се навикнал на новата протеза за само 15 минути и почнал да оди како да ги има сите четири шепи.

Ваквата протетика на кучињата со попреченост им дава низа движења кои некогаш ги имале и им овозможува подобар квалитет на живот, што секако е причина за славење. 3D печатењето доби разновидна примена со текот на годините и подобри многу процеси, но ова е можеби една од најубавите употреби досега.