Ученичката му дала пари на учителот – подоцна е откриена причината

Покажете им ја својата светлина на другите и подајте им рака кога се во неволја. Кога наставникот од шесто одделение ја споделил својата тешка ситуација од дома со учениците, не очекувал ништо за возврат. Тој само сакаше да им објасни што се случува. Тогаш ученичката му ги дала парите за сладолед. Но, постои причина зад тој прекрасен гест. Прајс Лоренс е прва година од шесто одделение настава во основно училиште во Хантсвил, Алабама.

Кога трагедијата го погоди семејството на учителот, тој се обиде да остане храбар за своите ученици. Но, децата забележуваат сè. На првиот час децата забележале дека нешто се случува со учителката. Кога учениците го прашале што не е во ред, тој им кажал се. Таткото на неговата сопруга починал, а тој се грижел и за сопругата. На крајот од вториот час, Прајс застана на вратата и ги поздрави своите ученици додека ја напуштаа училницата. Многу деца веќе му кажаа дека им е жал за неговата загуба. Но, една девојка му стави нешто во рака. Таа му ги дала парите од сладолед со објаснување: „Ова е за твојата сопруга. Знам дека беше многу скапо кога почина татко ми, а јас и онака не сакам сладолед денес“.

Непотребно е да се каже дека Прајс остана без зборови. Тој ја објави својата приказна на Фејсбук: „Кога светот би посветил повеќе внимание на децата. Можевме да научиме многу од нив“. Навистина е ужасно што ова мало девојче веќе ја доживеало болката поради губењето на саканата личност. Но, навистина е прекрасно што успеала да најде излез од таа трагедија за да им помогне на другите кои биле во слична ситуација. Прајс и кажал на сопругата Џесика што се случило, а таа рекла дека „срцето на таа девојка“ влијаело многу позитивно на неа. Ова потсетува на зборовите на г-дин Роџерс за справување со трагедиите:

„Мајка ми ми рече: „Побарај ги оние што помагаат. Секогаш ќе најдеш некој“. До денес, особено во време на трагедија, се сеќавам на нејзините зборови и ме теши фактот што има толку многу луѓе кои се подготвени да помогнат – толку многу добри луѓе во светот“, напиша Џесика на Фејсбук, цитирајќи го г. Роџерс.

Ова прекрасно девојче беше една таква личност која беше подготвена да помогне. Да се ​​изгуби саканата личност никогаш не е лесно. Но, овој „чин на љубезност и великодушност од дете кое ви е потполно странец“ е светлина која секогаш се појавува во борбата против темнината. Во овие времиња, Бог сака да се фокусираме на светлината. Покажете им ја својата светлина на другите и подајте им рака кога се во неволја.