Фотографот ги отстрани смартфоните за да ни ја открие тажната вистина


Фотографот Ерик Пикерсгил ги отстрани паметните телефони од своите фотографии за да ни ја открие страшната вистина за светот во кој живееме. Дали ја читате оваа статија на вашиот паметен телефон? Големата можност е дека вашиот одговор е ДА.

Сега замислете како би се чувствувале доколку тој уред одеднаш исчезне. Осамен? Малку лудо? Размислувате за личност која е запоставена? Како што екраните што ги носиме ни крадат се повеќе внимание, дури и во друштво на пријателите и семејството, позата со паметен телефон изгледа се понормална.

Американскиот фотограф Ерик Пикерсгил создаде серија фотографии „Removed“ за да не потсети колку од овие пози навистина има. Фотографот ги отстрани смартфоните од фотографиите Во секој портрет, електронските уреди или паметните телефони се „отстрануваат“ (се отстрануваат пред да ги фотографираат луѓето што ги користеле) така што луѓето зјапаат во нивните раце или во празниот простор меѓу нивните раце, често занемарувајќи ја убавата околина или можностите за човечко поврзување.

Резултатите се малку тажни и морничави – и потсетување дека би можеле да ги исклучиме нашите телефони. Сите објавени фотографии се сопственост на фотографот Ерик Пикерсгил