(ФОТО)На сопругата и подарил нов дом за годишнината од бракот – направил намалена реплика на Таџ Махал

По три години работа, Ананд Пракаш Чукси на својата сопруга, со која има 27 години брак, и подари нов дом за годишнината – намалена реплика на Таџ Махал, која набрзо стана мамка за љубопитните туристи.

Како да му покажете на некого дека го сакате по 27 години брак? Ако сте слични на еден маж во Индија, одете на големо и изградете нов дом за сопругата и семејството кој е копија на Таџ Махал (една третина од вистинската).

Ананд Пракаш Чуксеј од Мадја Прадеш ги поминал последните три години совршено конструирајќи ја репликата на познатиот индиски Таџ Махал како подарок на неговата сопруга Манџуши. Изградбата на новиот дом на парот многу потсетува на светско наследство на УНЕСКО – Таџ Махал, кој Шах Јахан го нарачал како мавзолеј на неговата сопруга Мурнтаз Махал во 1631 година.

Оригиналниот план на Чукси беше да изгради куќа висока 25 метри, но 260.000 долари и еден куп проблеми со добивањето дозвола од локалните власти подоцна, тој ја намали на сè уште импресивна структура од 9 метри со четири спални соби, библиотека и сложен покрив. За споредба, оригиналниот Таџ Махал е висок 73 метри.

Според синот на Чукси, Кабир, создавањето на совршената реплика не било толку едноставно како што изгледа на фотографиите, а градежниците неколкупати граделе и уривале ѕидови и сводови за да го направат мини Таџ Махал точно како што е планирано.

Понекогаш разликата беше толку мала што е занемарлива, но мислевме дека, бидејќи сакаме да изградиме нешто феноменално, не треба да оставаме грешки, макар и толку мали, за кои подоцна ќе се каеме – изјави Кабир.

Манџуша имаше само едно барање за занаетчии и скулптори донесени од Чукси од различни делови на Индија за да го завршат проектот – добра соба за медитација. Човек кој очигледно повеќе од запознаен со фразата „среќна жена, среќен живот“ реши да направи соба за медитација погодна за кралица, велејќи: „Ова е најдобрата соба во куќата“. Сепак, се покажа дека зградата не е само подарок за сопругата на Чукси, туку и „за градот и неговите луѓе“.

Иако се гради на приватно семејно земјиште, им овозможува и на локалното население и на туристите да шетаат по тревникот и да се фотографираат, пишува Ripley’s. – Не ги спречувам бидејќи ние сме тесно поврзана заедница во нашиот град каде секој се познава со секого. Мојата куќа е отворена за сите – вели Чукси.