(ФОТО)Чудесна куќа од глина стана хит: Архитектот мисли дека оваа куќа може да збуни илјадници семејства


Има дневна соба, неколку соби, комплетно опремена кујна и бања, скали кои водат до полуксузни соби и простории за одмор… Дури и мебелот е од глина. Спој на уметност и архитектура, велат сведоци. Речиси неверојатната куќа изгледа како да е од бајка или Господарот на прстените, а всушност е тука, на овој свет. Поточно, во Колумбија, каде архитектот Октавио Мендоза ја изградил со помош на глина.

И само од глина, без употреба на друг материјал, успеал да изгради куќа на два ката. Ја оставил да се исуши и да се стврдне на сонце, а кога „конструкцијата“ завршила, сите заклучиле дека изгледа како јадење во кое можеш да живееш. Самата форма на куќата ја одразува желбата на архитектот да биде изградена во хармонија со природата. Освен што е одржлива, неговите благи, заоблени форми потсетуваат на хармонијата што владее во природата, пренесува punkufer.hr.

Внатрешноста на куќата е пространа и удобна. Ходниците и прозорците се херметички, а подовите се поплочени со шарени мозаици кои додаваат мноштво бои. И ништо не фали – има дневна соба, неколку соби, комплетно опремена кујна и бања, скалила што водат до полуксузни соби и простории за одмор… Е, да, дури и мебелот е од глина. Она што започна како експеримент се претвори во успех наречен верувале-или-не.

Би било штета да се „потроши“ само на едно среќно семејство, па куќата остана отворена за посетители кои можат да влезат по симболична цена од 5 км. Архитектот и онака има дополнителни незавршени планови, па можете да ја посетите пред да го завршите и сакате да поминете удобно пензионирање во неа. Што се однесува до неа, ова не е ништо посебно. Барем не треба да биде. Тој потсетува дека во одредени делови од светот има многу примери на ваков вид архитектура што може да се вклопи во природата и да не и наштети на животната средина при изградбата – на овој начин би можеле да се грижиме за милиони семејства и да имаме одржлива градба. Иако официјално се нарекува Casa terracota, соседите покрај улицата ја нарекоа Кременко куќа