(ФОТО) ПОСЛЕДЕН ПОКЛОН: Таткото ја дознал страшната дијагноза, направил нешто по што синот ќе го ПАМЕТИ ЗАСЕКОГАШ

Лекарот, кој почина од редок вид на тумор на мозокот на само 30 години, напиша две книги за деца, кои му ги посвети на својот тригодишен син. Педијатарот Арија од Манчестер во книгата опиша што значи болеста на родителите и колку е важно семејството и го нарече како последен подарок за неговиот син.
Арија имаше само 27 години кога му беше дијагностициран малигнен тумор на мозокот. Болеста веќе беше во четвртата фаза, па и покрај операцијата, неколку пати се враќаше и се ширеше на ‘рбетот. Арија почина во февруари годинава.

Додека одеше на хемотерапија во 2019 година, Арија напиша книга што му ја посвети на својот тригодишен син Елис, наречена „Еди и волшебниот камен за исцелување“. Кон крајот на својот живот, тој успеа да ја објави книгата и да му ја прочита гласно на неговиот син кој му седеше во скутот. Сепак, тоа не е сè – овој татко успеа да напише друга книга што ќе биде објавена наскоро и ќе биде изненадување за неговиот син.

Сопругата на Арија вели дека е горда на својот сопруг и дека тој успеал да стори нешто за што сонуваат многу луѓе, но никогаш не го прават. Тој беше во многу лоша состојба, но сепак беше мотивиран да напише книга што ќе му ја посвети на нашиот син. Додека ја читав неговата втора книга, постојано плачев затоа што е прекрасна. Ќе биде многу тешко да му го прочитаме на нашиот син, и тој веќе го нема, но јас ќе го сторам тоа за него – рече Наоми.

По операцијата, Арија се чувствуваше многу лошо: тој ја изгуби рамнотежата, бидејќи туморот му го оштети мозокот. Повторно научи да оди, да зборува, да јаде и да пишува. Откако го пуштија од болницата, тој реши да напише книга за сите деца и да му ја посвети на нашиот син. Тој знаеше дека еден ден на Елиза ќе треба да му се објасни концептот на тумор на мозокот и сметаше дека оваа книга ќе го стори тоа на најбезболен начин.

Беше многу емотивно да го гледаме како му ја чита својата прва книга на нашиот син. На Елиза многу и се допадна, и иако сè уште не знае да зборува добро, знае да ги имитира ликовите од неа. Тој е многу горд што книгата се чита во неговата градинка и што нејзиниот татко ја напишал – рекла Наоми.
Наоми се надева дека книгата ќе им даде сила на оние кои се разболеле од болеста што го погоди нејзиниот сопруг, како и на членовите на нивните семејства. Приходот од продадените книги ќе биде наменет за четири организации кои го поддржуваа нејзиниот сопруг за време на битката, која, за жал, тој не успеа да ја добие.