Цимерите од факултет не се виделе 21 година: Повторната средба ја одбележала прекрасна работа

Повторното обединување на двајца цимери од факултет, кои не се виделе 21 година, ја одбележала една прекрасна работа. Стивен Робинсон (57) бил во Детроит на семејно патување. Тогаш дознал дека во близина живее неговиот стар пријател Ричард Кунсе (62). Му се јавил и дошол да го посети семејството. Кога се запознале, тој бил шокиран кога видел значително губење на тежината на Ричард.

Тешка болест
Ричард се бори со примарен склерозирачки холангитис или PSC од 2019 година. PSC е хронично заболување на црниот дроб кое предизвикува воспаление, инфекции и повреди на жолчните канали, што на крајот доведува до откажување на црниот дроб. Тој се обиде да истражи различни опции за третман, но безуспешно. Единствената опција што останува е да се најде жив донатор на црн дроб за трансплантација. Црниот дроб се регенерира и црниот дроб на донаторот повторно ќе порасне откако некому ќе даде дел.

„Човеку, морам да направам нешто“, рече Стивен. Тој одлучи да донира дел од својот црн дроб за на крајот да го спаси или продолжи животот на својот пријател. Тој зборуваше за тоа со сопругата на пат кон дома во Њу Џерси. Сопругата на Натали се согласи. Потоа им го претставија својот предлог на нивните три деца и сите дадоа зелено светло. Сопругата на Ричард, Марион и неговата ќерка Морган, исто така се понудија да бидат можни донатори.

Но, му требаше некој во подобра физичка кондиција. Стивен беше совршен за тоа. Имаат и иста крвна група, 0 позитив.

Стивен има посебни причини зошто се согласил да биде донатор
„Мислам дека тоа беше духовна работа. Отсекогаш сум сакал „брат“. И видов дека нешто не е во ред. Можев да го видам тоа во неговите очи. Повторно се приклучив на црквата пред пандемијата и го најдов Бог како ме води низ мојата духовна битка. И го изгубив татко ми поради пандемијата“, рече Стивен, според nbcnews.com .

Овој милостив Самарјанин сакал да им биде пример и на своите деца. „Исто така, гледав на тоа како нешто што моите деца можат да го наследат – не мора да даваат орган – туку земајќи ги предвид другите луѓе во животот. Имаше многу молитви; Сè уште се молам за тоа. Верувам дека тоа е вистинската работа“, додава Стивен.

Ричард бил во црква кога Стивен се јавил и рекол дека резултатите од тестот покажале дека е одличен кандидат. Операцијата е направена на Денот на вљубените во болница во Кливленд. На донаторот му требаат шест до осум недели да се опорави, а Ричард има шест месеци да закрепне.