Црногорец ги урива предрасудите: На 88 години се запишал на факултет

Сакам да докажам дека ние старите не сме за фрлање и дека имаме потенцијал што може да се искористи, рече Радуловиќ. Црногорецот Бранислав Радуловиќ и покрај својата возраст стана бруцош на 88 години. Имено, тој решил да се запише на Машински факултет.

Тој беше пречекан од студенти и професори. Сакам да докажам дека ние старите не сме за фрлање и дека имаме потенцијал што може да се искористи – изјави тој за РТЦГ. Вели дека го мотивирала неговата внука, која неодамна докторирала право во Белград. Меѓутоа, поради една причина, неговото семејство не е ентузијасти што тој ќе почне да учи.

Годините си го прават своето, далеку сум, 15 километри од Подгорица. Секојдневно возам во двата правци и ако нешто се случеше секогаш ќе беше крив дедо ми – изјави тој. Завршил геодетско училиште во средината на минатиот век. Сега е невообичаено да се навикне на технологијата, но колегите му помагаат да го совлада материјалот, пренесува CDM.

Значи ги собирам моите и нивните години и делам и јас сум исто толку млад како нив. Во суштина, не сум ниту најлош, ниту најдобар, златна средина, тоа е тоа – заклучи тој.