Чиле: Камион од 45 тони на мостот до 5 тони ВИДЕО

Низ светот кружат снимки од Чиле каде камион „зачекори“ на мост со премал капацитет. Преминот делумно пропаднал под возилото, а животот на возачот бил во опасност.

Во инцидентот учествуваше Мерцедес-Бенц Актрос со приколка што носеше полн товар со дрва. Неговиот возач го поминал градот Карахуа, каде во непосредна близина има два моста.

Еден од нив е наменет само за полесни возила, над 5 тони е забранет, а од минатата година е закажан за ремонт. И токму на овој премин влегол камион тежок 45 тони, најверојатно поради грешка на возачот.

Суспендираната платформа не можеше да го издржи притисокот на камионот веќе на првиот сегмент од суспензијата. Камионот за малку ќе паднал во водата кога мостот се урнал под двојните погонски вратила.

Возачот потоа морал да ја напушти кабината за да оди на безбедно на делумно уништената платформа, која виси на околу 30 метри над земјата. За среќа успеал да побегне без повреди.

Набргу по инцидентот, пожарникарите предупредија дека камионот може да падне на земја во секој момент. Сепак, мостот траел повеќе од еден ден, при што била организирана спасувачка акција. Најпрво, на местото беше донесен уште еден празен камион и поставен на предниот, зајакнат дел од мостот.

Мерцедесот бил истоварен со кран, со што се намалил притисокот на мостот. Денеска се очекува да се појави тежок мобилен кран, кој ќе може да го извади мерцедесот од „дупката“ на мостот.

Сопственикот на возилото – голема компанија од чилеанската дрвна индустрија – се извини за инцидентот. Тој најави и дека ќе бидат покриени трошоците за спасувачката акција, како и поправката на мостот.

Овој последен потфат би можел да биде инвестиција од повеќе милиони долари, проценета на околу 6 месеци работа.

ПОГЛЕДНЕТЕ ГО ВИДЕОТО: