Читањето е корисно: 10 причини зошто треба да читате секој ден

Читањето е корисно за нашиот мозок и за животот воопшто. Зошто треба да читате секој ден? Во оваа статија, ги донесуваме придобивките од секојдневното читање. Кога последен пат сте прочитале книга или поголема статија? Дали вашите читачки навики се ориентирани само на читање преводи додека гледате серии или филмови, на Facebook и Instagram? Ако сте еден од оние луѓе кои ретко читаат, можеби ќе пропуштите нешто многу важно.

Читањето е многу корисно, а ние ви пренесуваме 10 причини зошто треба да почнете редовно да читате.
Читањето го стимулира нашиот мозок, а истражувањата покажаа дека менталната стимулација може да го намали развојот (или дури и да спречи) Алцхајмерова болест и деменција, бидејќи ги одржува мозочните клетки поактивни. Како и другите мускули во телото, на мозокот исто така му треба вежба за да остане здрав и силен, па затоа е многу важно да го користите. Корисно е да се играат игри како шах или да се решаваат загатки и крстозбори.

Читањето го намалува стресот
Читањето е корисно за луѓето кои се под стрес. Без разлика на тоа колку сте под стрес на работа, во врска или во животот, сето тоа исчезнува кога ќе потоните во добра приказна. Добро напишаната книга може да ве пренесе во друг свет, а интересна статија ќе ве зафати и ќе ве научи на нешто и ќе имате можност да се опуштите.

Читањето резултира со знаење
Сè што читате ви ја полни главата со нови информации и никогаш не знаете кога ќе ви бидат потребни. Колку повеќе знаење имате, толку сте подобро опремени за различни предизвици. Дополнително, ако некогаш се најдете во тешки околности – ја изгубите работата, материјалниот имот, парите или здравјето – секогаш ќе го имате вашето знаење.

Го проширува вокабуларот
Читањето позитивно влијае на нашиот вокабулар. Колку повеќе читате, толку повеќе зборови учите и на крајот ќе почнете да ги користите на редовна основа. Артикулацијата и богатството на зборови се само плус во секоја професија, а во исто време, вашата самодоверба расте кога знаете дека секогаш можете да зборувате многу елоквентно, на работа и насамо. Можеби поради вашето знаење и елоквентност ќе добиете подобра позиција на работа и ќе бидете унапредени. Читањето книги е многу важно за учење нов јазик бидејќи сте изложени на зборови во контекст и начини на нивно користење.

Читањето ја подобрува меморијата
Читањето книги ја подобрува и нашата меморија. Додека читате книга, треба да се сеќавате на многуте ликови, нивното потекло, историја, особини и различните дејства и настани што ја сочинуваат приказната. Тоа се многу информации, но мозокот сето тоа го обработува со леснотија. Со секое ново сеќавање, во мозокот се создаваат нови синапси, а се зајакнуваат постоечките – вака ја зајакнувате краткорочната меморија и се чувствувате подобро.

Подобро аналитичко размислување
Дали некогаш сте прочитале трилер или криминална приказна и сте ја решиле мистеријата пред да стигнете до крајот на книгата? Ако е така, тогаш можевте да користите критичко и аналитичко размислување за да соберете различни детали и да поврзете факти за да го откриете виновникот. Истата способност да се анализираат деталите е корисна за зборување за книги – дали се добро напишани, дали ликовите се добро развиени, каква е приказната итн. Ако некогаш разговарате за книга со некого, ќе ви биде полесно да се изразите и подобро да го искажете своето мислење.

Читањето ја подобрува концентрацијата и фокусот
Во лудиот свет на Интернет, нашето внимание е на сто страници за само една секунда. За само пет минути човек може да направи нешто, да проверува е-пошта, да разговара со луѓе на Интернет, да чита соопштенија, да проверува пораки на мобилен телефон и да разговара со колегите на работа. Таквото однесување само го зголемува стресот и ја намалува продуктивноста. Кога читате книга, вашето внимание е фокусирано само на приказната – остатокот од светот едноставно исчезнува. Обидете се да читате 15-20 минути пред да одите на работа, а кога ќе стигнете таму ќе бидете поконцентрирани и повнимателни.

Подобри вештини за пишување
Ова се надоврзува на растот на вокабуларот. Со изложување на добри книги и написи, едно лице го ревидира сопствениот стил на пишување и ги прифаќа стиловите на пишување на други автори. Исто така, музичарите и уметниците влијаат еден на друг. Ќе можете да пишувате подобро со читање на она што другите го напишале.

Читањето смирува
Читањето книги го смирува нашиот ум и срце. Освен што ќе направи да се чувствувате опуштено додека читате, можно е содржината на книгата многу да ве смири.

Бесплатна забава
Иако многумина од нас сакаат да купуваат книги за да остават белешки и да прават уши на страниците што сакаме да ги препрочитаме, тие можат да бидат прилично скапи. Но, затоа има библиотеки чии членарини не се скапи, а на интернет има многу бесплатни електронски книги кои се достапни за секого.

Има толку многу различни жанрови на книги што секој може да најде нешто за себе, од списанија и научни написи до религиозни текстови и разни приказни и песни. Оддалечете се за момент од социјалните мрежи. Исклучете сè околу вас, земете добра книга и наполнете ги батериите.