Човекот сакаше да го наштима донираниот клавир, но кога погледна под типките имаше што да види – Ја пронајде тајната скриена повеќе од 75 години

Кога Мартин Бакхаус решил да наштима клавирот што бил дониран на заедницата на замокот во Англија, веднаш сфатил дека нешто не е во ред во пијаното. Она на што не се надеваше беше изненадувањето што го чекаше внатре. Кога Бекхаус свиреше нота на инструментот, беше јасно дека тој самиот не е оштетен, но имаше нешто во него што му го промени звукот. Решил да погледне внатре и се шокирал кога видел 900 златници вредни 640.000 долари! Кога ја сподели веста за богатството што го нашол, веднаш започна дискусија за тоа на кого навистина му припаѓа.

Дали му припаѓа на парот кој го донирал клавирот или на заедницата што моментално го поседува? Најпрвин ќе го погледнеме минатото на самото пијано. Во 1980-тите, Мег и Греам Хемингс купиле користено пијано од пријател. Имаа куќа со три деца, па се играше скоро секој ден. Тој, исто така, беше штиман неколку пати, но тие не се сомневаа дека пијаното содржи толку вредна тајна. Кога нивните деца се иселиле од куќата, решиле да се преселат во помала куќа која им служи на нивните потреби.

Тие решија да го донираат пијаното на локалната заедница. Клавирот добро ги послужи, а тој секогаш беше совршено наштиман. Кога Бекхаус ја свиреше првата нота, веднаш знаеше дека нешто не е во ред. Со години работел како тјунер на пијано, а ушите му биле „истренирани“ до тој степен што ги забележувал и најмалите детали.
Во Обединетото Кралство постои ризница која му дава дел од Бакхаус затоа што ја нашол. За жал, според Хемингс, тие немаат право на пари од продажбата на монети. Остатокот од парите ќе оди во месната заедница.

За среќа, Хемингс не се разочарани што нема да добијат дел од парите, но беа разочарани што не знаат од каде се пронајдените монети. Откако приказната излезе во јавност, многу луѓе се огласија тврдејќи дека монетите се навистина нивни, но не покажаа никакви докази. По умен дизајн, монетите беа скриени во пијаното на такво место што тој можеше да свири, но нотите беа различни за луѓе кои можеби го забележале. Ова е прв пат некој да сокрие монети во пијано.

Експертите тврдат дека ова богатство се крие повеќе од 75 години, и дека ова е навистина одлично место за криење. Што мислиш ЗА ова? Можете ли да замислите да имате нешто во вашиот дом во вредност од 640.000 долари без воопшто да го знаете? Кажете ни што мислите во коментарите!