Чуварот на зоолошката градина ги ослободил слоновите, но моментот кога тие биле слободни расплака многу луѓе

Истражувањата во последните години ни овозможија да дознаеме повеќе за слоновите. Научивме дека тоа се добри, нежни животни кои навистина имаат вистински емоции. Тие се способни силно да се поврзат и можат да препознаат слонови и луѓе што не ги виделе со години.

Како што дознаваме повеќе за овие големи, нежни, социјални суштества, откривме дека начинот на кој ги чувавме овие слонови со години е многу суров. Дури и оние слонови во зоолошките градини, кои се згрижени најдобро што можат, не можат да го живеат животот ни приближно да го живеат во дивината.

Во зоолошките градини им недостига простор за шетање, а најважно е што им недостига друштво со други слонови. Тие се многу социјални животни и општеството е многу важно за нивното емоционално здравје.

Кога слоницата Ширли била повредена додека настапувала во циркус, била однесена во зоолошката градина во Луизијана. Тие се грижеа за неа најдобро што можеа, но таа беше единствениот слон што остана таму. Цели 22 години нејзин најдобар пријател бил човекот кој се грижел за неа, Соломон Џејмс. Тој го помина целото можно време со неа и се погрижи таа да знае дека е сакана.

Во 2003 година, зоолошката градина одлучи дека Ширли ќе оди во засолниште за слонови во Тенеси. Тоа значело дека Соломон ќе мора да се збогува со својот пријател.

„Ќе ми недостига“, рече тој со солзи во очите. „Но, кога го видов ова место, и реков дека нема да има повеќе синџири. Не знам кој прв и го ставил синџирот, но мило ми е што последен ќе го симнам. Барем таа ќе биде слободна“. Кога Ширли пристигнала во засолништето за слонови, таа повторно била споена со Џени, слон што претходно ја познавала од циркусот. Тие двајца сега се неразделни.

Во видеото подолу погледнете ја емотивната приказна за Ширли и Соломон, доколку ви се допаѓа, лајкнете и споделете: