Чува овци и учи. Мастер студии завршил со десетка (ВИДЕО)

Младиот историчар Миша Анѓелковиќ од пиротското село Обреновац додека студирал секој слободен момент го поминувал на својот имот и чувал стадо од 80 овци. Тоа не го спречи да магистрира историја во Нови Сад со оценка десет. Миша Анѓелковиќ го спои стариот, средниот и новиот век со стадо овци. Пасиштата и ливадите често му биле читална.

„Ми беше задоволство да учам со нив, со овците… мир, тишина, беше навистина забавно. Библиотеката и читалната беа со мене во секое време. Книгата е секогаш во вреќата“, вели Анѓелковиќ. Дедо Љубомир го запознал со светот на историјата, а кога решил да и се посвети, ја добил поддршката од родителите.

„Мислам дека цело село се гордее со Миша“ Стојан Анѓелковиќ, таткото на Мишо, истакнува дека е исклучително горд на својот син. „Без разлика што студирал и на факултет, ни помогна. Цело лето беше овчар, постојано носеше книги со себе, заврши факултет со овците, а мислам дека цело село се гордее со Мишо“, вели Стојан.

Иако стажираше во Пирот и ја доби титулата куратор, образованието на Миша не беше доволно за да се вработи. Сепак, друга врата се отвори. „Мило ми е што ја добив работата што ја сакав „Добив покана од Белград – покана од директорот на Музејот на жртвите на геноцидот, Дејан Ристиќ и секако, веднаш ја прифатив понудата, па веќе почнав да работам. Токму тоа го сакав. И секако многу ми е драго што ја добив работата што ја сакав. А тоа е само еден предизвик за мене да докажам дека сум таму каде што сум во право“, вели Миша.

За тој млад човек историјата е страст – но не и единствена. Сака одбојка и стрипови со кои научил италијански, а има библиотека со повеќе од три илјади книги.

Решен да продолжи да се усовршува, вели дека не би ја менувал добитната комбинација, па најверојатно докторатот освен на факултетот ќе го подготвува на пространи пасишта со своето стадо.