„Шаман“ 8×8 – руски теренски гигант на осум погонски тркала

Русија е голема, поточно огромна, а огромни се и екстремните теренски возила што ги произведуваат.

Рускиот Avtoros Shaman 8×8 е теренски гигант на четири погонски оски со преголеми „балон“ гуми.

Секако, овде нема каде да возите вакво возило, но Русија и нејзините огромни пространства полни со мочуришта, вода, мраз… се сосема друга приказна.

Avtoros Shaman 8×8 е направен за такви специфични услови и можеме да го видиме како вистинска егзотика.

Многумина го ставија ова возило на Топ 15 листата на најдобри апокалипсни возила во светот. Како и да е, Шаман е со импозантни димензии. долга е 6,3 метри и висока 2,7 метри.

Avtoros Shaman 8×8 е специфично теренско возило со погон на осум тркала и гуми „балон“. Го придвижува Iveco 3.0 литарски дизел мотор (Typ F1C) со максимална моќност од 166 КС, што е доволно за максимална брзина од 70 km/h.

Поголемата брзина не е безбедна поради балон гуми и зачнување. Покрај погонот на сите осум тркала, сите осум тркала се управувани.

Мора да ве интересира колку гориво троши ова чудовиште на терен. Па при нормално возење без проблем пие 25 l/100 km. Има резервоар за гориво од 270 литри, што сепак му дава максимална автономија од околу 1.000 километри.