Шест часа го носела кучето на раменици за да му го спаси животот

Една жена наиде на рането куче додека планинареше. Таа решила да го земе за да му го спаси животот. Го носеше на раменици повеќе од 6 часа! Овој неверојатен и несебичен чин на крајот го спасил животот на кучето! Тие и нејзиниот 76-годишен татко пешачеле 3 часа кога стигнале на врвот. Додека се спуштале, наишле на рането куче кое немало сопственици во близина.

Беше прилично слабо, не можеше ни да оди“, изјави Тиа. Знаела дека кучето нема да може да стигне на безбедно, па го подигнала и ставила 30 килограми на раменици. Заедно се спуштија до стапалото. Патот бил долг 10 километри и ѝ биле потребни 6 и пол часа да се спушти. „Моравме да слеземе во снегот, во еден момент го загубивме патот. Тоа е една од најтешките работи што сум ги направил во мојот живот“.

Во еден момент нејзиниот татко ја фотографирал Тиа како лежи да се одмори, а до неа седи куче. Таа беше речиси во солзи од тежината на потфатот и објасни како се свртела кон молитвата за да добие сила за остатокот од патувањето. „Се наведнав да го земам и почувствував дека ми течат солзи во очите. Потоа накратко се молев бидејќи чувствував дека ме боли вратот поради тежината.

Веќе имав главоболка, нозете ги чувствував како да ми откажат. Додека ја кажував молитвата, буквално почувствував дека тежината од моите раменици исчезнува и си помислив „Во ред, мора да има некој зад мене кој ќе ми помагне“. Свртев 5 или 6 пати, но никој немаше. Тогаш знаев дека се случува небесна интервенција. Имав помош“, објасни таа.

Кога пристигнала во подножјето на планината, видела порака за изгубеното куче по име Бумер. Откако ги повикала сопствениците, Тиа дознала дека бил ослободен од синџирот додека планинарел и дека истрчал кон карпа која била покриена со снег и паднало. Падна од речиси 30 метри. За среќа, тој ја повреди само предната шепа, за што ќе биде потребна операција.

Сопствениците сакале да се преселат и да го дадат кучето некому. Но, Тиа планираше нешто друго. „Мислев на тоа цела ноќ. Кога се разбудив наутро, прво помислив: „Тоа куче треба да ми припаѓа мене“, објаснила Тиа.

Така таа испрати порака до сопствениците и објасни колку се поврзала со Бумер на таа планина и дека би сакала да го задржи. Сопствениците се договориле, а Тиа и Бумер сега се неразделна двојка. Таа го спасила и сега се грижи за неговото закрепнување во нивниот нов дом.