ШОКАНТНА ОДЛУКА НА МАЈКАТА: Платив венчаница на СИРОМАШНАТА девојка која првпат ја гледам во животот, а не на ќерка ми – Дали сум во право?

Жената вели дека таа и нејзиниот сопруг пораснале во сиромаштија и напорно работеле за да ги подобрат своите деца. Ги научија децата на вредностите на трудот и не ги расипуваа, вели таа, но им дозволија некои важни работи: го купија својот прв автомобил и платија школарина. Кога се венчаа првите две деца им ја платија и свадбата, но пред свадбата на третото дете, ќерката, нешто се промени. Така, кога мајката наишла на друга невестата во продавницата, која имала финансиски проблеми, се понудила да и го плати фустанот, но не и за нејзината ќерка.

Во Редит мајката објаснува дека нивното трето дете Микаела се подготвувало за свадба и со неа се однесувале како со првите две деца. Мама и Микаел отишле на проба за венчаница, а додека биле во салонот од збор до збор сретнале друга мајка и идната невеста кои дошле со истата работа. За разлика од нејзината ќерка, двете жени имаа многу проблеми да најдат венчаница. И девојката и нејзината иднина беа од скромни семејства кои мораа да подигнат кредит за да ја платат свадбата. Покрај тоа, имаше многу малку опции за плус сајз за идната невеста, а оние фустани кои беа вистинскиот број беа „едноставно ужасни“.

Невестата мислела дека конечно нашла фустан кој и се допаѓа и за кој има пари, но потоа се испоставило дека со сите измени, поради неговата големина, ќе испадне поскап за околу 930 евра! Откако ја гледала сиромашната девојка како очајно ја соблекува венчаницата од која мора да се откаже, жената се присетила на сопственото минато. „Пораснав во сиромаштија, а бев буцкасто дете“, напиша таа. „Ме малтретираа поради тоа, бев многу несреќна. Отсекогаш сакав повеќе и се гледав себеси во оваа млада жена. Не сакав да купи погрден фустан или фустан што не и одговараше“.

Глетката ја допре толку многу што се понуди да ја плати разликата. Пресреќната невеста од благодарност ја повикала на свадба, а единствена незадоволна од тој гест била Микаела. Беше огорчена што мајка и платила туѓа венчаница наместо нејзината. Оттогаш таа не разговарала со родителите и не ги поканила на свадбата. „Толку сме повредени и збунети“, напишала жената. Повеќето коментатори се согласија дека мајката не згрешила. Многумина советуваа дека родителите дури и не плаќаат за свадбата ако не се поканети. „Ако Микаела не ве покани на свадба, очигледно ги одби вашите долари“, беше еден од коментарите.

Некои ја нарекоа Микаела „разгалена“ затоа што таа ја направила сцената откако нејзините родители веќе платиле се друго за свадбата. „Плативте некој да го има фустанот од соништата затоа што инаку не може, а вашата ќерка се лути што издвоивте САМО неколку илјади за неа?“ беше друг коментар.

Некои, сепак, не се согласуваат целосно со жената. Тие рекоа дека плаќањето на фустанот за другата жена на денот на Микаела било нечувствително, но дека нејзината реакција била претерано. „Мислам дека е добро да му помогнеш на странец ако имаш дополнителни пари, но дали сфаќаш колку е незгодно во оваа ситуација?“ напиша друг коментатор. „Не можеше да ја побараш нејзината информација и да и испратиш пари подоцна? Мораше да чекаш ќерка ти буквално да се сврти (да го проба фустанот) за да го направи своето добро дело“.

Што мислиш?