Што би се случило ако престанеме да го одвојуваме отпадот?

JoomBoos е на пат да лансира едукативна серија „Рециклирај и заработи пари“, а во воведната епизода „Што ако престанеме да го одвојуваме отпадот“ Magic Leon ја илустрираше иднината на светот ако не обрнеме внимание на тоа. Што би се случило ако само оставиме пластични шишиња и кеси насекаде и не ги рециклираме и не ги одвоиме во посебни контејнери? Што ако само ги оставиме салфетките по оброкот, а фолијата по грицките на масите, на подот или ги напикаме под автомобилот?

Светот би изгледал како многу ужасно место за живеење, заклучи инфлуенсерот Меџик Леон во воведната епизода на серијата „Рециклирај и заработи пари“ на JoomBoos, создадена во соработка со загрепската „Чистоќа“.

Секој ден истата приказна, истата невкусна пластична храна за појадок, ручек и вечера. Но, она што е таму, треба да се јаде, дури и ако вашата храна изгледа како хорор – заклучува Леон на самиот почеток на видеото. Откако ќе ѕирне во фрижидерот, внатре го пречекуваат само пластични шишиња, сламки, кеси и кутии, од кои треба да го избере следниот оброк. Во оваа постапокалиптична епизода на „Што ако престанеме да го одвојуваме отпадот“, која е вовед во едукативната серија „Рециклирај и заработи пари“, Леон измислено се соочува со фаталните последици од запоставувањето на планетата.

Но, иако тие се измислени во филмот, тие би можеле да бидат нашата вистинска иднина ако не почнеме да се грижиме за светот околу нас. Ова не требаше да ни се случи. Можевме да го спречиме ова. Затоа што, пластика, метал, хартија… Сето тоа не можеме да го јадеме, но мораме да го рециклираме и одвоиме – заклучува Леон откако не успеал да вечера бидејќи нема храна, но и да пие вода, бидејќи не го нема ниту тоа. После тоа извесен период отишол да игра кошарка, но му пречеле ’отровните честички’ кои биле насекаде околу него во воздухот.

После тоа, уморен, го вклучил телевизорот, каде видел интересна статија. Кога би престанале да го одвојуваме отпадот, по некое време ќе се наполнеле депониите и отпадот би почнал да се таложи насекаде околу нас. Заедно со куќите, зградите, детските игралишта… Затоа е многу важно да се одвојува корисниот отпад бидејќи тогаш може да се рециклира и од него да се направат разни корисни предмети – објасни Мирела Стрења од загрепска ‘Чистоќа’.