Што да правам ако повеќе не ја сакам сопругата?

Не ја сакам повеќе жена ми, што да правам? Ова прашање го поставуваат многу сопрузи, но и жени кои не чувствуваат дека ги сакаат своите сопрузи. Ако повеќе не ја сакаш својата жена, тогаш мора да научиш што е библиска љубов за да можеш правилно да ја сакаш својата жена.

Човечката љубов се заснова на чувства. Љубовта заснована е чин, пожртвувана посветеност на другиот, и како таква не мора да го„чувствувате“ за да го направите тоа. „Љубовта е дарежлива, љубовта е добронамерна, не завидува, љубовта не се фали, не отекува; не е груба, не го бара своето, не е раздразлива, не памети зло; не се радува на неправедноста, туку се радува на вистината; покрива се, верува во се, се надева на се, се поднесува. Љубовта никогаш не пропаѓа“

„Никој нема поголема љубов од оваа: да ја положи душата своја за пријателите“ Можеби ќе избере да биде трпелив и љубезен. Може да се воздржи од арогантно однесување и да не биде себичен. Можеби ќе престане да се сеќава на лошите работи што ги прави неговата сопруга. Тој всушност може да врши дела на љубов иако повеќе не чувствува љубов.

Значи љубовта е насочена кон другиот, а не кон себе. Честопати љубовта во бракот „заладува“ затоа што луѓето се премногу фокусирани на себе. Сакаат нивниот сопружник да се однесува на одреден начин или да прави одредени работи. Знам дека има насилнички сопруги кои понекогаш е навистина тешко да се љубат.

Пред многу години, кога јас и мојата сопруга штотуку се венчавме, поминувавме низ многу тежок период и завршивме со брачен советник. На една од сесиите, му кажав на советникот дека повеќе не ја сакам сопругата. Таа седеше до мене. Не ми беше грижа дали ја повредив или не. Бев лут на неа затоа што не беше она што јас сакав да биде, не се однесуваше како што јас сакав, итн. Љубовта кон неа се олади затоа што таа не ги оправда моите очекувања.

Советникот застана за момент, а потоа рече нешто што никогаш нема да го заборавам. Тој рече: „Што мислиш, каква врска има љубовта со бракот?“ Се сеќавам дека бев шокиран. Се сеќавам дека мислев дека овој човек нема поим што зборува. А потоа продолжи да зборува да ми кажува што претставува љубовта и колку е таа важна во бракот

Неговите зборови ме спуштија на земја. Ми ја затворија устата. Како резултат на тоа, почнав да ја сакам сопругата, пожртвувано, со љубов што го става другиот во центарот. Во брак сме повеќе од 28 години и искрено можам да кажам дека ја сакам.

Сакај ја својата жена. Не грижете се за вашите чувства кон вашата сопруга. Грижете се за вашиот однос и како можете да ја покажете Неговата љубов кон другите. И потоа гледајте што се случува.