Што направивме со животот – Имаме големи куќи, а мали семејства, многу дипломи, без знаење!

„Парадоксот на нашето време е што имаме поголеми згради, но пократки нерви; пошироки патишта, но потесни видици; трошиме повеќе, а имаме помалку; купуваме повеќе, уживаме помалку; Имаме поголеми куќи и помали семејства; повеќе удобност и помалку време; имаме повеќе дипломи, но помалку разум; повеќе знаење и помалку расудување; повеќе експерти, а уште повеќе проблеми; повеќе знаење во медицината и помалку здравје.

Пиеме премногу, пушиме премногу, трошиме непромислено, се смееме премалку, возиме пребрзо, лесно се лутиме, легнуваме предоцна, стануваме уморни, недоволно читаме, премногу гледаме телевизија. Ретко се молиме. Го зголемивме својот имот, но ги намаливме нашите вредности. Премногу зборуваме, премалку сакаме, премногу често мразиме. Научивме како да преживееме, но не и како да живееме. Додаваме години на животот, но не и живот на годините.

Патувавме еден месец, а нашиот проблем е да одиме преку улица и да запознаеме нов сосед. Го совладавме надворешниот простор, но не и внатрешниот. Направивме одлично, но не и подобри работи. Го исчистивме воздухот и ја загадија душата. Го скршивме атомот, но не и нашите предрасуди. Повеќе пишуваме, но помалку учиме. Планираме повеќе, но постигнуваме помалку.

Научивме да брзаме, но не и да чекаме. Имаме поголема заработка, но и помал морал. Имаме се повеќе храна, а се повеќе сме неблагодарни. Изградуваме посилни компјутери со повеќе меморија, но зборуваме се помалку и помалку. Повеќе се стремиме кон квантитет, а забораваме на квалитетот. Ова се времиња на брза храна и бавно варење; големи луѓе и мали ликови; брзи плати и површни односи. Ова е време на мир во светот и војна во куќата. Многу слободно време и малку уживање. Време на разновидна храна и лоша исхрана.

Има сè помалку финансиски проблеми во бракот, а се повеќе и повеќе разводи; има се повеќе луксузни куќи, но и поделени домови; ова се денови на брзо патување, оскудна облека и низок морал; подебели луѓе и апчиња кои можат да направат сè – да ве расположат, да те отепнат или да те убијат.

Запомнете:
Поминувајте што е можно повеќе време со вашите најблиски, бидејќи тие нема да бидат вечно со вас. Кажете му неколку убави зборови на оној кој ве гледа со стравопочит од презир, бидејќи таа мала личност наскоро ќе порасне и ќе замине.

Не заборавајте да го прегрнете тој до вас, бидејќи тоа е единственото богатство што можете да го дадете со срце, а не ве чини ништо. Запомнете да кажете „те сакам“ на партнерот и на вашите најблиски, но најмногу искрено така мислите. Бакнежот и прегратката можат да залечат рана, ако излезат длабоко од срцето. Не заборавајте да се држите за рака и да ги цените моментите кога сте заедно, бидејќи еден ден таа личност нема да биде таму. Најдете време за љубов, одвојте време за разговор и одвојте време да ги споделите вашите скапоцени мисли со другите.

Смејте се често, долго и искрено. Смејте се додека не го изгубите здивот. Солзите се случуваат. Издржи, разболи, преживеј. Кажете им на луѓето што ги сакате да ги сакаат, во секоја прилика, бидејќи животот не се мери според бројот на вдишувања што ги дишеме, туку според моментите што ни го одземаат здивот“.