Ѕирнете во најчудниот хотел на светот! Хотелска соба лоцирана на 155 метри под земја

Внатре во најдлабокиот подземен луксузен хотел во шведски рудник за сребро. Во шведскиот кварт Vastmanland се наоѓа еден од најчудните хотели во светот – Hotel Sala Silvermine.

Имено, хотелските соби се наоѓаат под земја и до нив може да се стигне само со лифт кој се наоѓа во поранешниот рудник за сребро. До собите, кои се длабоки во земјата 155 метри, може да се стигне со лифт за неколку секунди.

Иако во сместувањето очигледно не можете да се капете на сонце, апартманот е дизајниран за двајца и украсен со сребрен мебел со многу свеќи за да обезбеди романтична атмосфера. Овој хотел е дом на некои од најдобрите пештерски нуркања во светот. Во него нема струја и околината е недопрена од кислород, па влегувате во мистериозен свет полн со лавиринти, тунели и базени.

Гостите добиваат кошница со сирење, бисквити, овошје, пенливо вино и чоколадо – како и домофон што ги поврзува со локален водич во случај да им треба нешто. Гостите можат да направат сопствена приватна обиколка на рудникот и да поминат низ подземни езера, кривулести галерии и коридори каде батериските ламби се единствениот извор на светлина.

Повеќе од 400 години, рудникот е еден од најважните производители на сребро во Шведска, а кралот Густав Васа го нарече „Шведска комора со богатство“ во 1500-тите.

Температурата во прозорецот може да се спушти до два степени, иако собите се во малку потопол дел каде температурата е околу попријатни 18 степени. Хотелот е многу популарен, па затоа е претежно исполнет со викенди во текот на целата година.