Јапонски професор направи екран кој ги имитира вкусовите на храната

Homei Miyashita направи прототип на „вкусен ТВ“ кој нуди десет комбинации на вкусови на одредена храна; изработката на комерцијална верзија би чинела 800 евра. Уредот наречен „Вкуси го ТВ“ (TTTV), користи рингишпил со 10 контејнери со различни вкусови кои создаваат содржина во различни комбинации за да создадат вкус на одредена храна.

Создадениот вкус потоа се нанесува преку фолија на рамен телевизиски екран за да може гледачот да го проба – за да го лижат екранот, пренесува Хина. „Овој вид технологија може да го подобри начинот на кој луѓето се поврзуваат и комуницираат со надворешниот свет“, рече Мијашита, професор на Универзитетот Меиџи. „Целта е да им се овозможи на луѓето да искусат нешто како јадење во ресторан на другата страна на светот, дури и додека седат дома“, додаде тој.

Учење на далечина, игри за дегустација и квизови Мијашита работи со тим од околу 30 студенти и има произведено разновидни уреди за ароми, вклучително и вилушка што го прави вкусот на храната побогат. Тој минатата година направи прототип на „вкусниот телевизор“, а производството на комерцијална верзија би чинело 800 евра.

Потенцијалните апликации вклучуваат учење на далечина за сомелиери и готвачи и дегустација на игри и квизови, рече Мијашита. Тој, исто така, беше во разговори со компании за користење на неговата технологија за прскање за уреди кои можат да додадат вкус на пица или чоколадо на парче тост леб.