„Јас те родив тебе, а не ти мене! Мајката го запали интернетот со текст за воспитување деца

Гледам млади родители во парковите. И ги жалам. Гледам дека се мачат, исфрустрирани се, не можат да се справат со четиригодишно дете. Ги бркаат со чинија во паркот и ги хранат во трката, бидејќи „само така сака да јаде“. Тие трчаат по нив за да ги спречат да паднат. Нека падне!, пишува Сандра Тодоровиќ, а го пренесува detinjarije.com .

Се сеќавате ли на времето кога родителите беа авторитетна личност? Се сеќавам многу добро. Ги сакав тие цврсто утврдени граници. Прекорниот поглед на татко ми кон масата беше доволен за веднаш да ми стане јасно дека супата не е срдечна и дека устата не е полна. Наставниците се почитуваа со тоа што стануваа сите деца кога влегуваа во училницата учителите и му се даваше едно гласно: Добро утро, направено се со домашна и уредна училишна престилка.

Родителите беа закон и ред. Ги слушавме нашите баби и дедовци затоа што тоа се очекуваше од нас и никому не беше проблем. Ако не те бива во школо, само си изгребан, нема што да зборуваш. Нема надвор, нема велосипед, нема џепарлак, среќен си ако не добиеш влечка по задникот веднаш по родителството. Зборот на родителите е последен.

Ако кажете барем „Добро“ подоцна. – следи предупредувањето: „Ако те искарам, три дена ќе зуиш, си слушнал? Тоа ми е последно“. И тогаш само кимнуваш со главата, не вреди да ризикуваш да те казнат, викенд е. Најлошото нешто што може да ви се случи е цел викенд да го поминете триејќи ориз со баба ви. Многу ориз. Или да ги исчистите никулците со двесте килограми никнати компири во подрумот.

Редоследот на се беше познат, а ние растејќи го прифативме како цврсто поставена граница која не може да се помине. Не сакаш грав за ручек? Ќе го јадеш и за вечера. Не сакаш ни вечера? Истото ве чека и за појадок. Тогаш сфаќаш колку е одвратно, па ги јадеш за ручек кога ќе ти послужат.

Што е слатко? „Има јаболка. Нешто послатко? „Има – јаболка изрендајте со шеќер, јадете шеќер, не знам… има уште пет дена до пензија, па ќе има сладолед. Наградите за одличен училишен успех и општо добро однесување беа многу скромни и бескрајно ги очекувавме. За голем успех добив нешто посебно од моите родители. Се сеќавам на првиот вокмен. И учев за тој вокмен дење и ноќе, пишував трудови, ги подобрував оценките само за да можам да ги слушам Blondie и Depeche Mode во движење во зелените стари што ги добив минатата година за голем успех.

Старите беа најдоброто што можеше да го имаш од чевли на времето, ако ти ги донесе некој од Америка, инаку земаш велкро патики од Борово и одиш додека не се уништат. Не можам да сфатам што се промени во меѓувреме во однос на воспитувањето на децата и системот на наградување. Децата денес имаат толку многу и не се радуваат на ништо посебно. Мрзеливоста и развратот се третираат како „таков е, што ќе му правам“. Што се случи со игрите на ледената кралица, криенка, цар, брканица? Интернетот се случи.

Парковите и дворовите се заменети со социјалните мрежи. Преку ноќ. Подмолно. Ние го прифативме тоа Тие се приклучија на тоа дружење за кое треба само компјутер и струја. Децата се дружат на интернет. Како родител, го следев старомоден рецепт на моите родители за тоа како да не дозволите вашите деца да ви го јадат мозокот или како да останете нормални, авторитативни и да имаат неограничена слобода на движење.

Како да стана тренд границите да не постојат или родителите не знаат како да ги постават и да ги одржат стабилни. Во суштина, се промени тоа што децата се третираат како да се направени од морска пена. Понекогаш застанувам и гледам млади родители во парковите. И ги жалам. Гледам дека се мачат, исфрустрирани се, не можат да се справат со четиригодишно дете. Ги бркаат со чинија во парк и ги хранат во трката, бидејќи „така сака само да јаде“. Тие трчаат по нив за да ги спречат да паднат. Нека падне, како ќе ги развие моторичките способности на сопствените раце и нозе, ако не знае дека постои таа можност… да падне.

Мојот не јаде спанаќ, само компири сака, овој не спие до полноќ… Што не спие, па убаво пишува во книгата на д-р Спок: Стави го да спие нахранет, пресоблен и изгаси го светлото. . Во девет во кревет. Плачи, не ми е гајле, а јас сум живо суштество. Каде се моите пет минути?Јас ги родив, а не тие мене. Има време и место за јадење, спиење, игра и нема компромис. Едноставно е така. Целта на родителството не е да му биде роб, туку да го направи чесен човек со стекнати здрави навики. Да изградите здрав, разумен однос со вашето дете каде што е познато дека меѓусебното почитување е најважно, како и доследноста на секое изговорено правило.

Извинете, ми рече една млада жена, вашето дете ви ја јаде земјата. Знам, нека јаде ако сака. Мало животинче е, ако не му се допаѓа ќе ја исплука. Не добив многу истомисленици во тие спонтани заеднички собири по парковите. На многумина им изгледав чудно и ме избегнуваа. И јас го разбрав тоа. Не зборував додека не ми беше поставено прашање. Вашето дете, вашата грижа.

Жал ми е што слушам колку грешиш, жено. Не сте во право затоа што сте му дозволиле да се фрли на бетон и да ве клоца затоа што не добил дваесет и петто лижавче, грешите затоа што сте лишен од сон затоа што тој не спие до една ноќ. Грешиш што му плаќаш лижавчиња за да биде љубезен кон тебе и кон другите. Не сте во право бидејќи постојано му ги бришете рацете со влажни марамчиња.

Грешите затоа што го учите дека секое куче ќе го касне и секоја мачка ќе го изгребе. Грешите дека е дебел, во пелени со цуцла, а има четири и пол години и забите црни од кариес. Грешиш што не го пушташ да оди на песок за да не се извалка, а на лизгалиште за да не го фаќаш, затоа што неговиот задник ќе слета премногу грубо за твоите критериуми. Тогаш тие ќе плачат… и ти снема бонбони во таа твоја торба за пајчиња.

Жал ми е, жено. Жал ми е, бидејќи знам во што ќе се претвориш. Во она што никој не го сака.
Ниту на тоа дете.