Ја одвоиле кравата од кучето со кое пораснала, а тоа што кучето го направило потоа ќе ви го скрши срцето

Животните многупати покажале дека се способни за сочувство, исто како и луѓето. Тие чувствуваат многу повеќе отколку што ни се чини, и инспиративно е да се гледаат како развиваат односи и чувства со други видови животни. Едно семејство беше сведок на нешто чудно, но неверојатно.

Нивното куче многу се зближило со кравата, која била како сурогат мајка. Нивната врска била загрозена кога кравата била ставена на продажба.

Дебитант беше мало, среќно куче кое сакаше да трча и да игра. Имаше голема љубов кон својот народ, но неговиот најдобар пријател беше голема, кафеава крава. Оваа крава беше како неговата мајка. Таа го лижеше неговото крзно и го доеше. Дебитантката понекогаш седела или спиела на грб.

Тие беа блиски пријатели, пиеја вода и спиеја заедно. Ништо не можеше да ги раздели до моментот кога кравата мораше да биде продадена. Сопствениците решиле да продадат бидејќи финансиски не можат да си дозволат да одгледуваат две крави. Затоа, една крава била однесена од шталата што Дебитантот често ја посетувал.

Кога ја одведоа кравата, Дебитантот остана без себе со тага. Завиваше и лаеше, а во очите на неговото куче се гледа очај. Беше изгубен и очаен. Стоеше на прагот од шталата и завиваше со надеж дека неговата сурогат мајка ќе се врати. Кога слушна како крава мумка по улица Дебитантот истрча кон кравата. Сопственикот му се јавил, но кучето не реагирало.

Нему му беше важно само повикот на мајка му. Трчал додека не дошол во друга штала каде што била врзана кравата. Скокна од среќа, ја лижеше кравата и не ја остави. Сопственикот тргнал по него, го зел и го вратил дома. Но, кучето цело време кукаше и лаеше во очај. Не сакаше да го одвои од кравата која го одгледа и му покажуваше наклонетост, како да се во роднинска врска.

Дебитантот ја изгуби сета енергија дома. Не сакал ни да јаде, изгубил секаков апетит, а сопствениците биле загрижени за неговото здравје. Дебитантот го помина своето време во празна штала, тажен и осамен… додека повторно не го слушна познатото стенкање.

Неговата мајка-крава се врати! Сопственикот решил да ја задржи кравата поради кученцето. Не можеше да замисли дека кучето ќе биде толку тажно и покрај тоа што кравата е финансиски товар. Сопственикот, исто така, одлучил на Дебитантот да добие куче пријател за да го навикне на друштвото на други кучиња.

Врската помеѓу Дебитантот и кравата е вистинско сведоштво дека животните чувствуваат тага и љубов.