Ја оставил сопругата затоа што во селото се шушкало дека го родила детето на поштарот: Сите останаа шокирани од резултатите од ДНК тестот!

Две семејства. чии бебиња беа заменети во болница пред 20 години, доби отштета од речиси 2 милиони евра. На една клиника на југот на Франција и беше наложено да им плати по 400.000 евра на девојчињата кои биле префрлени кога биле бебиња, 300.000 на тројцата родители, 60.000 на трите други деца.

Двете девојчиња случајно биле заменети со помошник кој се грижел за бебињата. На 4 јули 1994 година, Софи Серано роди девојче во клиника во Кан. Нејзината ќерка Манон, која имала жолтица, била сместена во инкубатор со бебиња кои исто така имале жолтица. Но, децата беа вратени на погрешни мајки.

Кога мајката на Софи се пожалила дека кожата на нејзината ќерка е премногу темна, и било кажано дека виновни се светлата во инкубаторот. И двете мајки ги забележале различните должини на косата, но сепак ги испратиле дома.

Три години подоцна, на Манон и порасна кадрава коса, а нејзиниот тен беше маслинесто, за разлика од двајцата родители. Нејзиниот татко се разделил од нејзината мајка откако низ селото се прошириле гласини дека таа е всушност ќерка на поштарот.

Во 2004 година, ДНК тестовите покажаа дека Мерион не е негова ќерка, но дека нејзината мајка не е ни биолошка мајка.

Истрагата покажала дека нивното биолошко дете било во близина. Двете девојчиња ги запознале своите биолошки родители кога имале 10 години, но не побарале повторно да бидат заменети.

По затвореното судско рочиште во декември, Манон рече:

-Тоа беше вознемирувачки момент, се наоѓате пред вашата биолошка мајка, која ви е потполна странец.

По средбата пред 10 години, двете семејства се оградија.

– Беше премногу тешко, се дистанциравме бидејќи се беше премногу тажно – вели Софи Серано.

– Тоа беше единствениот начин повторно да се најде одредена стабилност.

Доделената сума од 2 милиони евра е многу помала од 12-те милиони што тие ги бараа. Но, правниот застапник на оштетените рече дека се задоволни од пресудата.

Софи, која ја одгледа Манон, рече дека и олеснало кога конечно ја признале грешката и дека тоа било олеснување што го чекала со години.

Другото семејство сакаше да остане анонимно во текот на постапката.