Ја прашав снаата сто да и подарам за роденден на внуката: нејзините зборови ме извадиа од такт.

Нејзините зборови навистина ме изнервираа

Овој март внук ми наполни пет години. Не знаев што да му купам на детето, па ѓаволот не ми даде мир, па ја прашав снаа ми што да му дадам на детето?

„Дај му ги парите“, рече мојата без коса снаа.

Бев малку нервозен поради нејзините зборови бидејќи мислам дека парите не се добар подарок за дете. Сите бевме деца и се сеќавам дека со таква радост отворавме подароци со надеж дека таму ќе најдеме играчки. Но, снаата продолжи да ми кажува дека на детето му требаат пари и дека од тие пари ќе избере само подарок.

„Тоа значи да ти дадам пари и за роденден“, реков половина шега, половина иронично. Снаата налутено шмркаше и ги преврте очите на овие мои зборови.

Јас сум дарежлив човек. Живеам сам откако се разведов од мојот прв сопруг, татко на мојот син. Имам солидни приходи, а целата заработка ја трошам на себе. Редовно патувам, а сакам и да се грижам за себе.

Па што, зарем не заслужив да го живеам животот во потполност и да ги трошам парите на себе?

Синот и снаата живеат скромно. Снаата го чека внукот да оди на училиште за да се врати на работа. Досега не работела бидејќи мислела дека треба да се грижи за него и дека не може да го прати во градинка. Сè уште не размислува сериозно за работа, бидејќи смета дека детето може да се разболи уште во првите училишни денови, додека не стекне имунитет. Затоа често вели дека не треба уште да почне да работи, ако постојано ќе мора да оди на боледување.

Но, мојот внук е во одлично здравје! Но, дури и да не беше со толку добро здравје, претпоставувам дека таа нема да биде единствената мајка што оди на боледување?!

Непотребно е да се каже дека мојата снаа не работеше и кога син ми остана без работа, а додека тој бараше друга, таа седеше дома. Се разбира, тогаш им помогнав, бидејќи немаа никој друг.

Но, не сакам да се мешам во нивниот брак. Сакам само да му дадам на мојот внук нешто што ќе го израдува. Можеби робот за кој толку многу зборува?

Од една страна пак ја разбирам снаата, затоа што се во долгови и секој динар им е важен. Но, повторно, внук ми еднаш наполни пет години и навистина сакам да го направам среќен.