Ја тужела компанијата затоа што не може да подготви оброк за три и пол минути!

Жена од Флорида во САД ја тужи компанијата Kraft Heinz Food за 5 милиони долари бидејќи на етикетата на Velveeta Shells & Cheese во микробранова печка пишува дека се потребни само три и пол минути за да се подготви оброкот.

Аманда Рамирез од Флорида вели дека е лага – и го тужи производителот!

Аманда Рамирез, од Хиалеа, поднела предложена тужба од 5 милиони долари против Kraft Heinz Foods, тврдејќи дека на Velveeta Shells & Cheese на производителот на храна му е потребно подолго време за да се подготви отколку што се рекламира, покажуваат судските документи.

Според тужбата, адвокатите на Рамирез ја поднесоа тужбата на 18 ноември во Окружниот суд на САД за јужниот округ на Флорида.

Во тужбата се тврди дека пакувањето на чашите за Mac и сирење за еднократна употреба во микробранова печка, на кое пишува дека ќе биде „подготвен за 3 1/2 минути“ е „лажно и погрешно“.

Упатствата за производот велат да се пече чашата во микробранова 3 и пол минути. Но, адвокатите на Рамирез тврдат дека тој број не ги вклучува другите четири чекори потребни за подготовка на тестенините: отстранување на капакот и кесата со сос, додавање вода, печење во микробранова и мешање, според судските документи.

Дополнителните чекори значат дека е невозможно мак и сирењето да бидат готови за само три и пол минути, се наведува во жалбата.

Компанијата Крафт Хајнц Фудс во соопштение ја отфрли тужбата како „несериозна“.

„Свесни сме за оваа несериозна тужба и енергично ќе се браниме од наводите во жалбата“, изјави портпаролот на Крафт Хајнц фудс за Си-Ен-Ен во понеделникот.

Во тужбата се наведува дека Крафт неправедно профитира од лажното рекламирање на шолјите, особено затоа што клиентите веруваат дека добро познатиот бренд ќе биде искрен со нив.

Адвокатите на Рамирез тврдат дека компанијата продава „значително прескап“ производ додека го користи својот „измамен“ маркетинг „подготвен за 3½ минути“, кој веднаш им го привлекува вниманието на сите разумни потрошувачи, пренесува CNN.

Освен отштета од 5 милиони долари, тужителот бара и казнена отштета од Крафт Хајнц фудс и бара „наредба да се прекине погрешното рекламирање“ како и „принуда да се вклучи во корективна рекламна кампања“, според судските документи.

извор: Куриозитети на денот