Ја тужел фирмата бидејќи работата му била здодевна

Еден човек од Париз ја тужел компанијата во која работел бидејќи работата му била здодевна и се чувствувал како да не заработил плата. Компанијата сега треба да му плати 40.000 евра бидејќи судот пресудил во негова корист.

Во 2014 година, Фредерик Деснар се врати на работа за францускиот производител на луксузни парфеми Interparfums по седум месеци боледување. Тој бил на боледување поради епилептичен напад што го доживеал додека возел, што резултирало со несреќа која го оставила во кома неколку дена, пишува магазинот „Феникс“. Иако бил вреден работник, по враќањето од боледување компанијата наводно целосно го запоставила.

Своето време го трошел работејќи ја „претседателската работа“ на Interparfums. Работел од 20 до 40 минути дневно и никому не му било важно дали ќе се појави на време, четири години, пренесува Вечерњи лист. „Немав повеќе енергија за ништо. Се чувствував виновен и ми беше срам што не заработив плата а ја добив. Имав впечаток дека сум невидлив во друштвото“, изјави Фредерик Деснар пред судот.

Виктор Билбо, адвокатот на Деснар, изјави дека постои поврзаност помеѓу работата и влошувањето на неговото здравје. Адвокатите на компанијата во одбраната тврдеа дека Деснар никогаш не кажал ништо за тоа дека му е досадно.

Во 2020 година, Деснар поднесе тужба до судот за работни односи, барајќи отштета од 360.000 евра. Иако компанијата тврдеше дека Деснар никогаш не поднел жалба, судот се согласи дека „занемарувањето е форма на вознемирување“, а пресудата беше потврдена од Апелациониот суд во Париз на крајот на 2020 година.