Јелена и Ненад ја изнајмиле куќата на познаник, тој една година не ги плаќа сметките и вели: „Не сакам да се иселам“.

Јелена Чеза и нејзиниот сопруг изнајмиле куќа во Земун на нивни познаници. Веќе две години безуспешно се обидува да ги избрка.

Контактирала во полиција, случајот е пред суд, времето минува, сметките се натрупуваат, а ништо не се решава. Поради тоа тој веќе неколку дена штрајкува пред својата куќа.

Чеза и нејзиниот сопруг Ненад Јосиповиќ велат дека потпишале договор за закуп со подзакупци уште во 2020 година, а според една точка од договорот, во која репортерот Н1 имал увид, закупот може да се раскине во секое време, иако е за неопределен период.

Во јануари 2021 година, станоиздавачите одлучија да го отпуштат закупецот, кој вели дека не го известиле, дека штотуку добил тужба и нема да се исели додека судот не донесе одлука.

– По смртта на татко ми во 2019 година, ме контактираше семејството со кое претходно се познавав, ме замолија да ја изнајмувам куќата, бидејќи знаеја дека е празна, на што се согласив по неколкудневно размислување. Им реков сами да ја одредат цената, рекоа дека можат да платат 200 евра. Во август 2020 година се вселија, го потпишавме договорот, го заверивме на нотар, ги пријавив во полиција дека сега се на таа адреса – раскажува Чеза за Н1.

Тој додава дека набрзо дошло до дефект во куќата, чија поправка ја финансирал закупецот и се договориле во наредните седум месеци да плаќа намалена кирија од сто евра. Според неа, тој платил само за првите два месеци.

Реконструкција на стан без никаква дозвола
– Набргу потоа дознав дека ја исфрлил нашата машина за миење садови, машината за сушење алишта, ѕидот е урнат, без да се консултирам со мене. Ја смени и бравата и не ми го даде клучот. Сопственикот по закон мора да го добие клучот од својата куќа – револтирано вели Чеза.

Таа додава дека истата година добила опомена од Инфостан, бидејќи откако се вселил не платил никакви сметки. Ги подмиривме сите тие сметки.

– Струјата не ја плаќаше во целост секој месец, па од месец во месец се зголемуваше, додека во декември не стигна до 16.000, кои и јас ги платив. И во јануари 2021 година решив да се откажам од неговата работа – вели Јелена Чеза.

Постапката за иселување е започната
Тој додава дека дошле да го известат, но бидејќи тој во тој момент не бил дома, односно биле на зимски распуст, „влеговме во капијата, го испечативме договорот и го залепивме на влезната врата (од куќата), бидејќи има видео надзор што гледа дека видел дека тоа го направивме преку неговиот мобилен телефон“.

Нејзиниот сопруг Ненад Јосиповиќ наведува дека и тие имаат сведоци дека го снимале, како и дека му пратиле СМС и порака на Вибер, но дека на суд изјавил дека тие пораки ги немал на Вибер бидејќи на време се скарал со сопругата и тој телефон бил кај неа.

Судската постапка се одолговлекува повеќе од една година, бидејќи според Јосиповиќ, закупецот користи дупки во законот и две рочишта се веќе одложени, а третото нема да се одржи до септември, а тие ги плаќаат сите сметки во меѓувреме.

„Не сакам да го напуштам станот“
-Инфостан не може да се одјави, човек става базен во дворот, го полни со вода, добиваме сметка за вода, кога на моето дете му треба нешто не можам да му купам, бидејќи прво треба да платам што потроши – вели Јосиповиќ.

Неговата сопруга додава дека случајот за иселување е „чист и јасен, не бараме отштета за неплатени сметки, бидејќи тој нема имот на свое име и е на листата на најголеми даночни должници од околу шест милиони динари“. .

– Приватниот имот секаде е неприкосновен… Му рековме „излези, ќе ги повлечеме сите тужби“, мажот вели „нема“, вели Чеза, додека нејзиниот сопруг додава дека само бара да се почитува законот. „ништо повеќе од тоа“.

Извор: N1