Јована наутро оди на факултет, попладне вози камион – Има 21 година, а сега полага за шлепер – сите ја гледаат со воодушевување

Јована Митровиќ (21) од мала сакала камиони, а сега го исполнила својот сон, положила возачки испит и вози камион. Како што вели, љубовта кон камионите и се родила уште од детството. Од мала ги сакам камионите. Тоа е семеен бизнис и традиција. Имам лиценца веќе шест месеци. Освен што возам камион во фирмата, студирам и архитектура и сум трета година.

Сè постигнувам, ако се случи понекогаш да не успеам, тогаш учам навечер – изјави Јована. Поддршка доаѓа од нејзиното семејство, но и од пријателите. Горди се, ме поддржуваат на секој чекор. Имам целосна поддршка од моето семејство и пријателите. Морам да завршам факултет, тоа не доаѓа предвид да се откажам. Што се однесува до камионот, така ќе продолжам, но универзитетот ми е приоритет – вели таа.

Јована не застанува на ова, па сега поминува нова категорија за да може да вози шлепер. Да, моментално сум на обука, се пријавувам за да можам да возам шлепер, па се надевам дека наскоро ќе можам да го направам тоа. Нејзината дневна рутина зависи од градилиштето што треба да го посети тој ден.

Кога ќе влезам во камионот, прво мора да се вклучи музиката. Остатокот од секојдневието во камионот зависи од градилиштето до кое треба да завршам и да го доставувам материјалот – вели Јована.