ЈОВАНА СЕ ОМАЖИ ПРЕД 2 ДЕНА: НЕ ДОБИВ ПРАЗНИ ПИСМА, ИМАШЕ НЕШТО ПОЛОШО ВО НИВ! ПЛАЧЕВ!

Приказната за Јована од Неготино која се омажи во саботата ви ја пренесуваме во целост. „Се омажив во саботата. Знам дека темата „празни пликови“ беше хит, па сакав да го споделам моето искуство. Свадбата беше мала, околу 80 гости, бидејќи само сакав да ги соберам најблиските. Не направив забава за пари или за да заработам пари, туку за да ги соберам сите и да го прославам мојот најважен ден.

Но, бев многу разочаранА. Имено, јас имам многу сиромашен вујко и сто пати му кажав дека не се оптоварува кога ќе дојде затоа што сакам да е таму и не ми е гајле што добивам. Од друга страна, имам многу богата тетка, таа е буквално пребогата, живее во странство и цел живот ми кажува како едвај ја чека мојата свадба, како ќе ме дели и како да не се грижам за купување стан на кредит бидејќи таа ќе ми помогне да го опремам станот.

И не само тоа, таа беше упорна и за свадбата и рече дека знае дека немам пари и дека ќе ми помогне да си го платам делот. Тогаш под нејзин притисок решив да поканам 80 луѓе, на почетокот идејата беше да се венчам само пред кумовите. Иначе не го сака маж ми затоа што не заработува многу, има просечна плата и некако секогаш го омаловажува поради тоа. Но, не ми беше грижа. Што ќе кажам понатаму, се надевам дека нема погрешно да разберете.

Впрочем, дојде сабота, пристигнаа коверти, а и вујко ми, кутриот вујко, ми даде плик. Не можеше да ме погледне во очи. Тоа многу ме повреди, бидејќи тој е чесен човек и прекрасен човек, но роб на нашите глупави обичаи да не се срамам. И не го обвинувам. Веднаш навечер им дадовме пари на сопствениците на ресторанот – ги проверивме пликовите – затоа што немавме доволно да го платиме целиот еснаф. Не знам како, кутриот вујко ми собра дури 100 евра и ми ги подари.

Почнав да плачам! Напишал и посвета. А на пликот на тетка ми, богаташката, имаше само посветата „среќно младенци“ и имаше 50 евра. Еееј 50 евра !!! Па, подобро да ми дадеше празен плик, отколку да ми го стави тоа, а претходно да ме убедува како ќе ми помогне. Па, не се срами, иако претпоставувам дека сакаше да ме понижи и да ми покаже каков ќе ми биде животот затоа што не се омажив за богат човек како неа.

Но, не ми е гајле! Таа покажа која е и што е.

P. S. Една моја пријателка се омажи за мене пред половина година и се пожали дека не добила празни пликови, туку пликови со 1.000 денари и дека тоа многу ја повредило. Не би, но се чини дека луѓето ги гледаат тие работи. Она што ме боли е тоа што секогаш добиваш повеќе од сиромашните, а богатите гледаат да заработат пари. Затоа знам во животот кому ќе му помогнам – на вујко што нема динари и не на богата тетка што се прави важна…“, напиша Јована.