Јулијана го прослави 110. роденден: Не се омажив, ова е мојата тајна за долг живот

Јулијана Закрајшек е родена на 28 октомври 1912 година во село Опалково. Карниола тогаш беше дел од Австро-Унгарија. Јулијана е родена во големо селско семејство. Со пет сестри и четири браќа, таа порасна во кралството, полнолетна во социјализмот и ужива во староста во капитализмот. Според Википедија, таа е најстариот жив човек во Словенија со 110 години и дванаесет дена.

– О, да, сè уште сум добро. Станувам неколку пати во текот на ноќта, но потоа заспивам без никакви проблеми. Да не ме болеше коленото, можев да си помогнам дома со патерица, сигурно уште ќе шетам низ селото. И таа танцуваше – се пошегува овој витален 110-годишник во интервју за Slovenske novice.

Јулијана се обучила како плетачка и се преселила во Љубљана, каде го работела целиот работен век, па дури и пет години по пензионирањето, до 1970 година. И по враќањето во својот дом во Опалково, каде што живеела до пред околу петнаесет години, често плетела. Никогаш не била мажена бидејќи, како што вели, во времето кога требало да се роди љубовта, за време на Втората светска војна, немало вистинска можност.

Таа денес има многу правнуци, таа самата не знае точно колку. За нејзиниот роденден организирале забава во гостинска куќа во Шкофљица и поставиле табла со бројот 110 во близина на нејзиниот дом. „Сите ме сакаат, тоа е најважно“, рече таа за време на забавата за еден словенечки весник.

На прашањето за тајната на неговата долговечност, тој вели – добра волја и смеа, а пред се толеранција и добрина. Таа смета дека и генетиката игра улога во сето тоа, а нејзините предци доживеале многу старост. Не конзумира цигари и алкохол. „Не се сеќавам кога отидов на лекар“, додава таа.

-Од почетокот на епидемијата е дома, ја однесовме само на фризер. Таа не беше вакцинирана против корона, а нашите роднини, кои ги примија сите дози, се разболуваа една по друга. Става наочари кога чита или капчиња – рекол нејзиниот правнук Тони, со чие семејство Јулијана живее денес.