Љубезноста и добрината немаат цена: Канаѓанецот ја запознал Босанката Ениса и објавил видео со кое ги воодушеви сите

Таа откри дека на Универзитетот работи девет години, а на прашањето како и се допаѓа, таа одговори дека нема избор и дека „треба да заработува“. Многу корисници на социјалните мрежи понекогаш поминуваат време во „скролување“ и на тој начин наидуваат на многу интересни видеа. Некои од најпопуларните се кога странци даваат пари на непознати и не многу мали суми. Претежно ваквите видеа носат солзи во очите бидејќи тие што го прават тоа се обидуваат да дадат пари на некој на кој му требаат.

И најчесто, доволно е само другиот да биде љубезен. На тој начин мотивацискиот говорник Закери Дерениовски често ги прави среќни сосема непознати луѓе. Така во Канада ја запознал Ениса од Босна. Тој и пришол на Универзитетот во Виндзор во Онтарио, каде што Ениса работи како хигиеничарка, и побарал накратко да разговара со неа. Иако имала работа, таа се согласила.

Тој се пожалил дека му недостига семејството, а потоа ја прашал од каде е и дали нејзиното семејство е таму со неа. Јас сум од Босна. Немам семејство овде – му рече Ениса. Таа откри дека на Универзитетот работи девет години, а на прашањето како и се допаѓа, таа одговори дека нема избор и дека „треба да заработува“. Додала дека е многу тажна и без семејството.

Тогаш Ениса почна да работи, а Закери ја спречи. „Тука сум до 23 часот. Имам 1.500 долари за тебе – рече тој. Ениса кратко одговори: „Не“. Закери додаде дека е сериозен и дека ќе му ги даде парите на првиот што застанал и разговарал со него, биди фин. Не, благодарам – сепак одговори Ениса и додаде дека треба да се чува за образование или девојката.

Закери беше решен. Тука сум до 23 часот. Ако ти треба, ќе ти ги задржам парите – му рече Ениса. Конечно, тој праша каква е нејзината порака до светот. Нема војна, нема конфликт – рече Ениса.