Ќе ви го промени погледот на светот: Неговиот татко му даде совет кој ќе го памети до крајот на животот

Момчето остана изненадено и се уште не сфатил што се случува. Неговиот татко подоцна му објаснил… Убава и поучна приказна за животот која ќе ви го промени погледот на светот. Еден летен и сончев ден, човек се шетал заедно со својот син низ шумата. Одеднаш, момчето се сопнало на камен и викнало:

-АХХ. И за негово изненадување, одекнал неговиот глас од планината „Аххх“. Зачудено прашува момчето: Кој си ти? Но, одговорот кој го добил бил: Кој си ти? Ова малку го налутило, па сега момчето викнало: Кукавица. Но, и гласот му одговори: Кукавица. Момчето збунето го погледнало таткото и го прашало: Што се случува тато тука? Сине, обрни внимание.

И тогаш неговиот татко викнал: Се гордеам со тебе: И гласот одговорил: Се гордеам со тебе. Таткото повоторно извикал; прекрасен си. И гласот исто одговрил: Прекрасен си. Момчето стоело изненадено се уште не му било јасно што се случува. Татко му потоа му објасни:

Луѓето ова го нарекуваат ехо, , но тоа е живот. Животот – секогаш го враќа тоа што ќе го дадеш. Животот е огледало на сите твои дела.
Ако сакаш да имаш повеќе љубови, тогаш мораш да даваш повеќе љубов. Ако сакаш да имаш повеќе добра, тогаш подари повеќе добра.

Сакаш да имаш разбирање и почитување, тогаш мораш повеќе да имаш разбирање и почитување. Ако сакаш луѓето да бидат трпеливи и да те почитуваат и ти биди трпелив со луѓето и повеќе почитувај ги. Ова правило се однесува на секој аспект од жвиотот. Животот секогаш го враќа тоа што го даваш. Тек, квалитетот и смислата на твојот живот не се случајност, животот секогаш е огледало на твоите дела.