Ќе ви се промени животот: Вака треба да реагирате на луѓето кога ќе ви кажат грди зборови

Како треба да реагирате кога луѓето ќе ви кажа грди зборови? Овој краток прирачник ќе ви даде вредна лекција.

Некогаш, во еден далечен град, живеел еден мудрец кој често јадел на улиците и гледал како поминува светот покрај него. Еден ден поминал некој човек и почнал да го навредува мудрецот. „Вие сте атеист! Ти си пијаница и крадец кој го лажи несреќниот народ! – викал тој.

Мудрецот на тоа само се насмевнал не велеќи ништо. Целата сцена ја гледал некој угледен господин од градот и само што човекот заминал, се доближал до мудрецот.

Како можите да го трпите тоа? Зар вас не ве болат тие зборови? Зошто ништо не му одговоривте? – го праша мудрецот.

Мудрецот повторно се насмевнал и го поканил господинот да појди со него до неговата куќа. Кога стигнале господинот во чудење забележал дека мудрецот живее во мала и многу сиромашна колиба. Заедно влегоја внатре.

Сакам нешто да ви поклонам – рече мудрецот и од ормарот извади извалкано старо палто и го замоли господинот да го проба. Господинот го облекол палтото и се погледнал во огледало.

После тоа одма го соблекол палтото и го фрлил на подот. Ете видовте, вие се жалите на валкано палто. Секако ни мене не ми се потрбни лошите зборови кои ми ги кажа човекот. Затоа јас само ги отфрлив. – одговорил мудрецот.