11-годишно момче во слободно време капи улични кучиња и им помага да најдат дом


Повеќето деца ги поминуваат викендите играјќи си со пријателите или гледајќи телевизија, но за момчето Тиаго од Бразил, саботите се резервирани за помош на уличните кучиња. 11-годишното момче, кое живее во градот Антонио Прадо во Рио Гранде до Сулу, отсекогаш сакало животни и сакало да направи нешто за околу 30 милиони напуштени кучиња и мачки во Бразил.

Не можејќи да ги однесе сите дома, решил да им помогне со капење. На крајот на 2020 година, Тиаго и неговиот татко го започнаа проектот „Sou de rua mas to limpinho“ („Јас сум бездомник, но јас сум чист“) и почнаа да ги менуваат животите на уличните кучиња околу него.

„Во разговор со татко ми, му кажав за мојата идеја да капам улични кучиња, му реков дека кучињата ќе бидат чисти и миризливи и луѓето ќе гледаат на нив поинаку“, изјави Тиаго за Додо. Проектот започна многу тешко, но Тиаго и неговиот татко брзо ги решија сите проблеми. „Тешко е да се ловат кучиња на улица, бидејќи тие секогаш се исплашени“, рече Тијаго.

Откако ги капеа кучињата, тие се фотографираат со Тиаго за да ги зголемат шансите за посвојување. Таткото на Тијаго ги уредува сликите и ги објавува на социјалните мрежи. „Проектот навистина вроди со плод, бидејќи повеќето кучиња се посвоени“, рече Тиаго. „Ова дава многу мотив да продолжиме.

Тиаго се надева дека неговиот проект ќе го промени начинот на кој луѓето размислуваат за уличните кучиња покрај кои поминуваат секој ден и ќе убеди повеќе луѓе да ги посвојат.