2 РАБОТИ КОИ РАСТУРААТ БРАКОВИ: Монахот Арсеније Јовановиќ открива зошто партнерите изневеруваат и како да го спасат семејството

Монахот Арсеније Јовановиќ е православен учител, ментор, проповедник, православен психолог, филозоф кој држи духовна проповед на специфичен начин , практично исповедајќи се пред присутните присутни. Сите со ентузијазам ги слушаат неговите проповеди, бидејќи тој е полн со мудрост, која несебично им ја дава на другите.

Во една прилика тој зборуваше за измама во бракот и потсети на она на што се склони и мажите и жените – да се отпуштат по запознавањето.

„Секогаш треба да се грижиш за својот изглед за да бидеш убава и привлечна за него или неа, а не само за време на состаноци и состаноци. Знаете, многу често сме одлични и се дотеруваме додека се забавуваме, а после тоа“ ај, здраво! Тој повеќе не внимава на себе, се здебели, разбушавена… Му пушти стомак, му смрдат нозете, подригнува… до многу полоши работи“, рече игуменот Арсеније. .

Неговата проповед ги забавуваше и ги насмеа верниците, а потоа продолжи:

“Мораме да внимаваме да бидеме секогаш привлечни. Жените доаѓаат кај мене и ми велат: “Маж ми ме изневерува”. Јас и велам: “Па, дотерај се малку, сестро. Ајде да бидеме привлечни…”. рече тој .

Во едно од своите интервјуа тој се осврна на болеста на модерната ера – депресијата и откри зошто најчесто запаѓаме во таа состојба. Според отец Арсенио, причината за ваквата состојба на работите е недостатокот на љубов .

“Нема љубов. Општеството ги извлекува родителите од дома, тие се преоптоварени, немаат време за деца. Воспитани сме без љубов. Затоа имаме епидемија на психички заболувања. Од благите, како на пр. анксиозност, страв и депресија, до најтешки состојби. Сето тоа произлегува од уништувањето на жените кое ги губи двете најмоќни оружја: женственоста и убавината. Губејќи го контактот со Бога и она што Бог и го дал, таа се натпреварува со мажот. Децата растат горе во таа средина, а кога мајките ќе ги загубат своите женски особини, тогаш девојките, нивните ќерки, стануваат уште полоши „Машките деца почнуваат да мразат мајки кои не ги воспитале да го сакаат женскиот пол, а тоа создава средина на насилство во кое мажите малтретираат жени и деца Се губи секоја мерка“, вели отец Арсенија.