20 години ја барал биолошката МАЈКА, а таа му била пред НОС: Доби порака од ведро небо, вака ги спои СУДБИНАТА!

Отсекогаш сакал да знае нешто за неговата биолошка мајка и потекло, но единственото нешто што го дознал е нејзиното име – Холи.
Разговорот со родителите на Хола секогаш бил позитивен. Моите родители или ѝ се заблагодарија на Холи или зборував колку и сум благодарна и како сакам да ја запознаам еден ден – изјавила 20-годишната девојка.

Во меѓувреме, Холи Ширер никогаш не го заборавила бебето кое го дала на посвојување на Денот на благодарноста пред 20 години. – Секогаш мислам на него. Уште повеќе за време на празниците и за неговиот роденден. Тоа е бура од емоции – изјавила неговата биолошка мајка Холи Ширер (36).

Во времето кога забременила, Холи била тинејџерка. Во првите три години по посвојувањето, семејството Халеберг и испраќаше писма и фотографии на Холи, но тоа престана по затворањето на агенцијата за посвојување во 2014 година. Холи секогаш ја интересираше како пребарувала на Интернет во една прилика и наишла на профилот на Бенџамин на социјалната мрежа. – Имаше 18 години кога го најдов и многу се двоумев. Толку многу се случуваше во неговиот живот. Последното нешто што сакав беше да му направам проблем. Така само гледав од далечина“, рече таа.

Бенџамин Хулеберг не го знаел сето ова. Со години разговарал со своите родители за обидот да ја најде својата биолошка мајка. Тој пишувал писма, се пријавил за посвојување, па дури и направил ДНК тест со надеж дека ќе најде биолошка мајка за која само знаел дека се вика Холи.

Така, кога Холи пред шест месеци му испрати порака на Фејсбук во која му го честиташе роденденот, светот на Бенџамин се преврте наопаку.

– Точно се сеќавам каде бев кога ја добив пораката. Бев на работа. Го земав мобилниот телефон, ја видов нејзината порака и само ѝ одговорив: „Здраво! Како се познаваме?“ тој рече. – Во нејзиниот одговор таа ми објасни која е и се шокирав – додаде тој.

Таа само го поздравила и му посакала убав ден, а на прашањето од каде се познаваат, таа му објаснила дека најголемата грешка ја направила пред 20 години кога го оставила.

Бенџамин рекол дека таа судбоносна порака предизвикала силна емотивна реакција. – Плачев. Сите овие беа многу позитивни емоции. Но, за мене ова е денот што го чекав последните 20 години од мојот живот и да сфатам дека конечно се случува беше нереално. Имаше многу за обработка – објасни тој. После толку долго чекање, Бенџамин не губеше време, веднаш ја замоли да се видиме.

„Тој не замоли веднаш да се видиме, што малку ме вознемири“, рекла Холи и додала дека „не очекувала“, но дека сакала веднаш да се видиме, па се договориле да се сретнат на вечера следната ден.

Средбата на двете семејства траела повеќе од два часа, а Бенџамин рекол дека нема чувство дека поминале дваесет години.

„Мислам дека Бенџамин е неверојатно среќен што ги има сите овие луѓе во неговиот живот кои го сакаат“, додаде таа. Холи и Бенџамин, исто така, сфатија дека по сите овие години, тие не се премногу далеку еден од друг, бидејќи и двајцата работеа во болницата Сент Луис во последните две години, што е прилично неверојатно.

Холи е медицински асистент во Центарот за срце во Сент Луис. Марк, додека Бенџамин волонтира на Одделот за интензивна нега, се грижи за новороденчиња. – Секое утро поминував низ женскиот оддел за да дојдам на работното место. Така секој ден одев на неонатална интензивна нега. Се паркиравме во иста гаража, можевме да бидеме на ист кат, немавме поим дека сме толку блиску – рекла Холи.

Бенџамин сега е пресреќен.

– Не губи надеж. Непосредно пред Холи да ми се јави, полека почнав да губам надеж. Се обидов да ја најдам на многу начини и ништо не успеа. Таа ми одговори кога најмалку очекував. Тоа беше нешто што се случи од ведро небо. Тоа не им се случува на сите – објасни тој. – Запознавањето со моето биолошко семејство и запознавањето со моите полубраќа и средбата со мојата биолошка мајка беше многу лековито за мене. Имаше мала дупка во мене за која не знаев дека постои и кога ги најдов се исполни. Се чувствувам комплетно. Се чувствувам како конечно да сум подготвен да продолжам со мојот живот – заклучил тој.