Сопственик ставил знак на вратата од својот ресторан за Новогодишните празници и Божик на кој се восхитува целиот свет


Еден ресторан во сопственост на муслимани пред неколку години одлучи да направи нештоза Божиќ и новогодишните празници и денес се зборува за тоа на интернет – но на позитивен начин! Наместо или да го затвори својот ресторан или да ги зголеми цените на храната за време на божиќните празници, сопственикот на ресторан во Лондон по име Хасан Масуд решил да направи нешто неверојатно.

За време на празниците го остави отворен турскиот ресторан и на вратата закачи натпис на кој пишуваше: „Бесплатно – никој не јаде сам на Божиќ! Ние сме тука да седиме со вас! Оброк од три јадења за бездомниците во периодот од 12 до 18 часот. Добредојдени се бездомници и стари лица!

И покрај тоа што самиот не го слави Божиќ, сакаше да се погрижи оние кои слават да бидат згрижени на вистински начин – секој што сака да биде со нив да добие оброк! Не долго откако го постави овој знак, луѓето почнаа да го забележуваат. Знакот набрзо беше споделен на интернет, а им се допадна на милиони луѓе ширум светот. Хасан изјави за Buzzfeed News дека не му е јасен за конфузијата и дека само сака да ја направи вистинската работа за луѓето на кои им е најпотребна помош.

„Ние само им помагаме на луѓето… многу луѓе остануваат сами во своите домови на Божиќ… не мора да биде така. Можам да дојдам овде и да се забавувам“. Хасан дефинитивно го овековечи божиќниот дух на вистински начин без да бара никакво внимание. Во наредната година сите да се стремиме да бидеме повеќе како Хасан.