Сменува шест возила и патува 120 километри за да ги нахраните напуштените животни

Пред две години Ѓул Истанбул изгради 30 напуштени куќички за животни во шумската област на индустриската зона Кавак. Секоја недела три дена оди на пат за да ја однесе храната што ја подготвува дома. Рано наутро со минибус оди до автобускиот терминал, каде со друго возило оди до Кавак. За да стигне до местото каде што се животните се вози со такси и така со три возила поминува дел од 60 километри.

Сепак, нејзината среќа е целосна кога знае дека 100-те животни за кои се грижи нема да бидат гладни. Откако ги нахранила животните, таа се враќа со такси до центарот на областа, потоа со друг автомобил до Атакум и се враќа дома. Таа менува шест возила три дена во неделата и поминувал 120 километри за да ги нахрани животните.

Ѓул Истанбул за Anadolu Agency (AA) изјави дека ден претходно подготвувала храна.

„Тешко е да се носи храна со промена на три возила на пат долг 120 километри, но јас сакам животни, па мојот напор се исплати“, рече таа за Истанбуллу. Таа додаде дека и е потребна само поддршка во вид на превоз. „Јас не барам ништо од општините. Само поддршка во форма на транспорт до местото каде што треба да се хранат животните.

Луѓето во населените места треба да се грижат и за животните што се таму“, рече Истанбуллу. Секој пат кога ќе замине, подгответе 30 пакувања тестенини за животните. „Јас сум во пензија и тешко се купува дополнителна храна, но има пријатели кои помагаат. Се трудиме да направиме се што можеме за да ги нахраниме животните.

Само да одам во Кавак кварт чини околу 100 лири, толку можам да си дозволам. Сепак, иако нашите можности се ограничени, сакам да ги нахранам сите. „Особено во помалите заедници, луѓето треба да се грижат за напуштените животни“, рече Истанбуллу.