4 РАБОТИ ШТО НЕ СМЕЕТЕ ДА ГИ ДОЗВОЛИТЕ НА ВОЗРАСНИ ДЕЦА: Без разлика колку години имаат, запомнете – вие сте родител!

Кога ќе купите апарат и ќе ви пишува дека е отпорен на удари, крваво ќе го фрлите наоколу, не грижејќи се воопшто за нега. Но, ако пишува дека е кревко, ќе го чувате внимателно што е можно подолго.

Исто е и со луѓето. Човек кој е внимателен, се грижи за своите соседи – воопшто не се цени. Само оние луѓе кои велат: можеш да го направиш ова со мене, а не можеш да го направиш ова!

Дури и децата не треба да се пуштаат премногу. Еве 4 работи што никогаш не треба да ги дозволувате возрасните деца:

Манипулација
„Мамо, ако ме сакаш, тогаш ќе го прифатиш мојот партнер“. „Тато, ако ме сакаш, земете кредит за да купите автомобил“. Значи, ако не го направиш тоа што го бараат, ти се закануваат дека ќе си одат и нема да ти се јават.

Ова е чиста манипулација! Ова не смеете да го дозволите. Вашите најблиски нема да ве напуштат само затоа што имате свое мислење и се држите за себе.

Доминација
Мојата пријателка сама го одгледа нејзиниот син. И беше жал што детето расте без татко, па го остави да прави што сака. И сето тоа беше залудно. Момчето порасна и престана да се грижи за својата мајка. Доаѓаше дома само кога му требаа парите. Се оженил, имал деца и и забранил на мајка му да доаѓа кај нив.

Таа се доведе до точка да се плаши од сопственото дете. Јадела само она што го одобрувал нејзиниот син, купувала поевтини работи за да има пари да им ги даде на синот и внуците и живеела во постојан страв од детето.

Ова е мое, а ова е наше

Децата често немаат граници. Ним им е природно се што е родителско да е „наше“, а се што е нивно е само нивно.

Научете ги навреме дека мора да ги почитуваат вашите граници, вашиот имот и дека она што е ваше можеби не мора да биде нивно.

Ако ти позајмиле пари – нека ти вратат. Ако ти ја земале колата неколку месеци – нека ја вратат. Научете да им кажете НЕ!

Не дозволувајте да бидете девалвирани

Децата не смеат да ве омаловажуваат, да ви се смеат, да ги исмеваат вашите избори и животот воопшто. Има огромна разлика помеѓу добронамерниот совет и потсмевот.

Не дозволувајте да ве критикуваат и да размислуваат и зборуваат наместо вас.

Имате право да го живеете животот онака како што сакате и вашите деца мора да го сфатат тоа на време.