6 правила во јапонските училишта што ги прават најдобри на светот

Јапонскиот народ отсекогаш му придавал најголемо значење на образованието, па не е изненадување што нивниот образовен систем е најдобар во светот.

Ви претставуваме шест обичаи од јапонските училишта кои звучат незамисливо во Србија, но кои секако имаат пресудно влијание за успехот на нивното образование.

До четврто одделение нема контролни задачи
Можеби изгледа необично, но јапонските училишта ги ставаат манирите пред знаењето. Нивната цел е да воспостават добри манири и навики кај децата во првите три години, а не да го оценуваат нивното знаење. Тие ги учат децата како да бидат дарежливи, сочувствителни и сочувствителни.

Исто така, важно е да ги научите да ги почитуваат другите и да развијат нежна врска со природата и животните.

Децата сами си го чистат училиштето
Иако училиштата во остатокот од светот вработуваат чистачи и чистачи, тоа не е случај во Јапонија. Таму учениците се одговорни за чистотата на училниците и тоалетите.

Јапонскиот образовен систем верува дека комуналното чистење ги поттикнува учениците да си помагаат едни на други и да работат во тимови. Со трошење време бришејќи маси и подови, тие учат да ја почитуваат сопствената и работата на другите.

Учениците јадат заедно со наставниците
Во Јапонија, се верува дека учениците и наставниците кои ручаат заедно го поттикнува градењето на позитивни односи. Разговорите може да се одвиваат за време на оброците кои помагаат да се изгради потопла, семејна атмосфера.

Исто така, јапонскиот образовен систем им обезбедува на децата здрави и избалансирани оброци. Во јавните основни и средни училишта, ручекот се готви според стандардизирано мени развиено од здравствените работници и готвачите.

По часовите, учениците посетуваат работилници
Работилниците се многу популарни во Јапонија и се одржуваат после училиште. Учениците учат нови вештини кај нив и не е чудно што децата ги посетуваат за време на викендите и празниците.

Јапонските студенти учат поезија и јапонска калиграфија
Јапонската калиграфија, исто така наречена Шодо, е уметничка форма во која луѓето пишуваат ликови. Од друга страна, хаику е форма на поезија во која едноставните фрази им пренесуваат длабоки емоции на читателите.

Се верува дека оваа форма на поезија има интелектуални, терапевтски и естетски ефекти. Двете техники ги учат децата да ги почитуваат своите традиции и да ја ценат нивната култура.

Речиси сите студенти носат униформи
Единствената политика во речиси сите средни училишта во Јапонија има за цел да ги отстрани бариерите и да им помогне на учениците да промовираат чувство на заедница.

Кодексот на облекување овозможува да се насочи вниманието на учениците кон учењето и ги мотивира децата да се изразуваат на други начини, не само преку стилот на облекување.