60 ГОДИНИ не ја проверила банкарската сметка: Се шокирала кога дознала колку пари има

Една Шкотланѓанка која повторно открила дека има банкарска сметка која не ја користела речиси 60 години била шокирана кога дознала дека салдото од 2,5 фунти (356 динари) се претворило во 250 фунти (35.604 динари). Керол Алисон (74) плаќала за своите шилинзи на банкарска сметка секоја недела кога живеела со нејзината шестгодишна баба. Џепарлакот бил депониран во штедилницата на управникот, која подоцна станала ТСБ банка.

Шест децении подоцна, ја пронашла банкарската сметка на заборавена сметка додека ја чистела својата куќа. Кога ја посетила банката, дознала дека двете и пол фунти што ги собрала сега вредат 250 фунти. Кога сметката не е искористена 15 години во ОК, парите се испраќаат до Фондот за рефундирање. Таму се регистрирани дури 35 банки и градежни компании во таа земја, а благодарение на него Керол може да си ги подигне заштедите.

Се сеќавам на големата сјајна дрвена тезга во банката и на бабата која не запозна со касиерката. Рачно ја пополнуваше штедната книшка и повторно ги носевме книшките кај баба. Токму тоа беше она за возрасните – изјави пензионерката за Би-Би-Си.

Керол добила банкарска книшка кога нејзината баба починала во 1969 година, но во меѓувреме заборавила на тоа. Таа повторно го открила заедно со уште двајца кои датираат од 80-тите.

Мислев да пробам еден. Бев навистина задоволна и гласно и се заблагодарив на баба ми кога ми кажаа дека имам 250 фунти. Рекоа дека интересот продолжил да тече цело тоа време. Сега ќе проверам колку е акумулирано на другите две сметки. Ова е многу возбудливо – изјави Керол