70 години си пишувале писма: Сега конечно се запознале

80-годишни пријатели кои се допишувале, конечно после речиси 7 децении се сретнале лице в лице. Петси Грегори од Хајтон, Ланкашир го направи долгото патување до Конвеј, Јужна Каролина за да се сретне со Керол-Ен Краузе.

Како сето тоа започна?
Пријателството меѓу Петси и Керол-Ен започнало во 1955 година кога тие имале само 12 години. Тие почнаа да си пишуваат меѓусебно како дел од Girl Guides во ОК и Girl Scouts во програмите за кореспонденција во САД. Брзо станале пријатели, разменувале писма за секојдневниот живот, училиштето и семејството.

Децата на г-ѓа Петси организираа специјално патување за нејзиниот 80-ти роденден. Таа патувала безброј милји за да ја запознае Керол-Ен. Петси ја опиша средбата како природна, велејќи: „Веднаш ја препознав и се чувствував природно“.

Како сето тоа започна?
И покрај тоа што никогаш не се сретнале, овие пријатели откриле дека нивните животи следеле слични шеми. Петси рече: „Двете сме на иста возраст [и] се венчавме во исто време. И двете имаме три деца и го поминавме животот, сите негови искушенија и неволји, и го споделивме. Апсолутно е прекрасно и двајцата сè уште сме тука“.

Г-ѓа Керол-Ен рече дека се чувствувале како да се познаваат одсекогаш. Со текот на годините, нивното пријателство се приспособи на променливите времиња. „Почнавме да се допишуваме со пенкало, преминавме на мастило, потоа на пишување и сега можеме да е-пошта и да останеме во контакт на социјалните мрежи“, рече таа.

Двајца пријатели напишаа приближно 400 писма еден на друг. Тие пишуваа за нивниот секојдневен живот, училиште, настани, празници и семејни пресвртници.

Емотивен собир
Ќерката на г-ѓа Патси, Стеф Калам, ја придружуваше нејзината мајка на патувањето во САД. Стеф рече дека нејзината мајка отсекогаш сакала да се сретне со нејзиниот американски пријател. Беше многу емотивно кога се сретнаа“, рече Стеф. „Тие веднаш се согласија и имаат многу заеднички работи. Зборуваа без престан“.

Во продолжение погледнете како изгледаше првата средба.

За време на нивниот деветдневен престој во Јужна Каролина, Петси и нејзината ќерка поминаа многу време со Керол-Ен и нејзиното семејство.
„Како да ја видов минатата недела бидејќи се познаваме толку долго“, додава Петси. Двајцата пријатели делеле оброци, разговарале со часови и посетувале места кои биле посебни за Керол-Ен и нејзиното семејство.

Пријателите планираат да продолжат да комуницираат преку писма и разгледници, но не се сигурни дали ќе имаат шанса повторно да се сретнат. Нивната извонредна приказна служи како доказ за силата на пријателството, без оглед на далечината.