Поштарот и ја доставил поштата на 94-годишната баба, но бидејќи не слушнал никаков знак од неа решил да упадне во куќата

Поштарот и ја доставил поштата на 94-годишната баба, но никој не му ја отворил вратата. Кога слушнал плачење, решил да упадне во куќата и да и го спаси животот. Џош Хефта е поштар во Северна Дакота, САД. Тој ја вози својата вообичаена рута секој ден и секогаш поминува покрај куќата на Алиса Пашка.

Оваа 94-годишна баба го поздравува секој ден. Понекогаш дури го кани на чај или торта. Убава жена. Но, во јануари нејзината состојба се влошила, па и било сè потешко да се движи. Џош видел дека ја нема, па излегол од возилото за да ја остави поштата пред вратата. Тие двајца се спријателиле, па тој не морал да го става во поштенското сандаче.

Но, овој студен зимски јануарски ден Џош беше на вратата и ѕвонеше, но никој не одговори. Џош веќе се загрижил за оваа старица кога слушнал нежен глас кој бара помош. Во тој момент знаеше дека мора брзо да реагира. Вратата беше заклучена. Ја клоцал додека не ја скршил, а потоа ја нашол старицата на подот.

Подоцна дознал дека таа паднала претходниот ден и повеќе не можела да стане. Знаеше дека Џош ќе влезе, ја задржа сета сила да го повика за помош. Таа лежеше таму речиси 20 часа.

Алис Таа сега се преселила во дом за стари лица за да биде побезбедна, но и Џош редовно доаѓа овде за да ја посети. И тој? Заслужено ја доби наградата „Генерал поштар“, која е најголемата награда што може да ја добие еден поштар. Каков херој!