90-годишна баба исплетела 11.000 капи за новороденчиња

Вредната 90-годишна баба досега има сплетено 11.000 капи за новороденчиња. Таа не беше свесна дека правењето капи ќе стане толку голема работа. Кога родителите подготвуваат чанти за болница пред породувањето, тие обично ставаат слатки капи за нивното идно бебе во нив. Многу е важно да ја одржувате главата на вашето бебе топла веднаш по раѓањето. Таму се вклопува 90-годишната Џени Шафер. Таа плете над 11.000 капи за новородени бебиња во болницата Западен Мериленд.

Таа не беше свесна дека правењето капи ќе испадне толку голема работа и е многу благодарна. Тој вели дека се чувствува „гордо и прекрасно“ затоа што може да им даде топли глави на бебињата за да го започнат животот. Во изминатите 15 години, Шафер волонтираше да плете капи за бебиња секоја вечер. Еден член од болничкиот персонал изјавил дека на бебињата најчесто им ставаат капа штом ќе ги исушат главите бидејќи на тој начин ја одржуваат телесната температура.

Овие мали капчиња навистина им помагаат на бебињата да се смират и да се чувствуваат удобно. Затоа персоналот решил да ја слика секоја капа и од фотографиите да направи книга. Болницата ги замоли мајките да ги фотографираат своите бебиња со нивните први капи и да им испратат фотографии. Илјадници мајки одговорија, а Џени Шафер доби прекрасна книга со спомени на подарок.

Џени вели дека сака да доживее 100 години, а во февруари наполни 90. Таа рече дека ќе ги прави тие капи додека живее. Таа е навистина убава жена и прекрасно ги почестува малите бебиња кои ги носат знаците на нејзината љубов. Навистина ни требаат повеќе од овие прекрасни приказни. На здравје.